Det finnes minst to løsninger for å kutte stort i utgiftene:

Ikke kjøpe lærebøker på vanlig måte

For noen år siden lagde jeg, med et anstendig honorar fra utdanningsdirektoratet, lærebøker i databruk. Hver bok var på 100 sider i A5-format og farger. Sunndal vgs kjøpe flere hundre til 9 kr pr bok inkludert transport. I tillegg ble bøkene lagt fritt på nettet både i pdf og redigerbar versjon slik at andre kunne bygge videre på bøkene eller endre etter behov.

En slik ordning forutsetter at lærebokforfattere får honoraret fra f. eks. KS. I konkurranse med andre aktuelle lærebokforfattere. Molde kommune burde jobbe mot KS for å prøve en slik ordning. Fylkeskommunen kan på samme måte også spare store beløp på lærebøker. I dag koster ei lærebok ca. 500-800 kr.

En mer variert boligstruktur

Dagens boligstruktur legger kun opp til svært små enheter som enslige og små familier. Dette skaper masse problemer og store utgifter som f. eks.: • Ensomhet. • Eldre må tidligere på institusjon. • Vi kjenner nærmiljøet for dårlig og samarbeider for lite. • For lite inspirasjon og overføring av kunnskaper og ferdigheter. • Innvandrere får problemer med å skaffe seg «fotfeste» i byen – ikke minst språklig.

Kommunen bør kreve at utbyggere også lager noen boligsystemer der folk kan bo tettere og enkelt har kontakt med hverandre i flere typer fellesrom uten å gå ut. Og med full aldersspredning fordi alle generasjoner trenger hverandre. Både eldreomsorgen og skoleverket vil spare store beløp på noe slikt. Husbanken har gjort en undersøkelse på den type boliger og konkluderer med at særlig barn, enslige foreldre og eldre har stor nytte av boformen.

Hvis disse to tiltakene blir realisert, er jeg sikker på at kommunen vil gå med overskudd og kan tilby innbyggerne bedre tjenester enn i dag.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal