Bygget ble innflytningsklart i oktober 1986 med senger /rom til 25 beboere. Intensjonen var at det skulle være en institusjon der beboerne skulle greie seg litt selv, med eget kjøkken som laget hjemmelaget mat til både beboerne og etter hvert eldre i bygda, arbeidsstue som mottok både husets beboere og dagpasienter. I 2012 ble det foreslått at den skulle legges ned for å spare penger, selv om de holdt sine rammer. Etter stor kamp i kommunestyret ble det omdøpt til Farstad Omsorgssenter og fikk bestå. Etter den tid er huset oppgradert med både nye vinduer, dører, skiftet ut vegger/bordkledning, oppgradert kjeller og kjøkken m.m. Kun maling av taket og dreneringen rundt huset gjensto på ønskelisten.  Dvs kommunen har satset mange millioner på bygget. Pleierne la tung vekt på trivsel og aktiviteter for de eldre.  I 2018 gjennomgikk kommunen i etterkant av en rapport utført av konsulentfirmaet PWC der de gikk gjennom utfordringene i kommunens pleie og omsorgssektor. I 2019 kom forslaget om å fjerne en institusjon for å spare, igjen opp. Kommunen skulle satse på å bygge skoler så i nov.2020 bestemte flertallet SP, KRF, SV og MDG at Farstad Omsorgssenter skulle legges ned til store protester fra innbyggerne i kommunen for å spare 15 mill.pr år. Flertallet i Hustadvika mente folket ønsket å bo lengst mulig hjemme og ønsket heller å satse på hjemmesykepleien.

 Allerede innen sommeren 2021 var alle beboerne flyttet ut til andre institusjoner, både på kort og langtidsplasser rundt om i kommunen. Kommunedirektøren kunne nå sette i gang sitt arbeid og sammen med en liten gruppe fra Teknisk dro de rundt i 2 år og så på bygg i andre kommuner, samt for å vurdere Farstad Omsorgssenter. Resultatet ble å rive huset og bygge 7 omsorgsboliger til en kostnad på 47,5 mill.

Men hva har skjedd siden? Mange syke venter på en plass i institusjoner, men alt er fullt. Korttids- og rehabilitets-avdelingene i kommunen er fylt opp av pasienter som egentlig trenger langtidspleie og pårørende sliter med å få hverdagen til å gå opp da de i tillegg til egne interesser må ta seg av sine kjære som har et stort behov for pleie og omsorg i en institusjon. Bare i januar hadde kommunen 95 overliggere på sjukehusene som ventet en plass og i 2021 og 2022 hadde Hustadvika til sammen 288 overliggere. Det koster virkelig penger når vi vet ett døgn koster over 5000,- . I tillegg skjules det mange mørketall, for pårørende som må ta seg av sine kjære i hjemmene med hjelp av hjemmesykepleien. Hvordan skal det bli når eldrebølgen virkelig setter inn i Hustadvika? Hva skjer om 20-30 år, skal vi greie oss selv?

Hustadvika FrP ønsker en god alderdom for kommunens innbyggere. Vi ønsker at Farstad Aldersheim gjenåpnes som intensjonen ved bygget var da det ble bygget i 1986, med rom for 25 beboere som trenger omsorg og pleie, og med aktivitetsstue. Om Kommunedirektøren og flertallet vil, kan taket på huset heves og 7 -8 leiligheter bygges der.  Dette er etter vår politikk den beste, billigste og enkleste løsningen for kommunens innbyggere istede for utslitte pårørende og overliggere på sjukehus når vi snart skal møte fremtidens eldrebølge.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal