En ny koronabølge er ventet å tilta i styrke framover. Det kan bli uvanlig stor belastning på folkehelsa og helsetjenesten fra luftveisinfeksjoner denne vinteren, skriver FHI i en ny risikovurdering. Tidlig i høst gikk helsemyndighetene ut og anbefalte alle over 64 år, samt andre utsatte grupper, om å ta fjerde dose med koronavaksine. Mange har fulgt rådet. Fram til de siste dagene har det vært lite diskusjon om hvor nødvendig vaksineringen er.

Men i slutten av forrige uke startet vaksinedebatten igjen. Da kom beskjeden fra regjeringen at alle mellom 18 og 64 år, skal få tilbud om en ny oppfriskningsdose av koronavaksine. - Vaksinasjon er fremdeles helt sentralt for å håndtere koronapandemien, forklarte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Men verken regjeringen eller Folkehelseinstituttet vil gå ut med en generell anbefaling.

Reaksjonene kom snart. – Det er ikke noen faglig grunn til å tilby en fjerde vaksinedose til aldersgruppen 18 til 64 år, ut fra kunnskapen man har om mRNA-vaksiner mot covid-19, mente vaksineforsker og immunolog Gunnveig Grødeland ved UiO i Aftenposten. Tirsdag denne uken kunne NRK fortelle om en rekke fastleger som slett ikke har tenkt å ta vaksinen sjøl.

Et søk på nett viser at det i medier over hele Norge, er stor forvirring blant folk om de skal ta koronavaksine. Budskapet rundt om er at det er en avgjørelse folk må ta sjøl. Etter vår mening må vaksineinformasjonen være mer samordnet, slik at forvirringen blir mindre. Det er selvfølgelig riktig at hver enkelt må kunne bestemme sjøl. Men da må heller informasjonen handle om hvilke argumenter den enkelte skal kunne vektlegge før en bestemmer seg. Akkurat nå virker det som helsemyndighetene ikke er i nærheten av å være enige om hva som er best for de mellom 18-64 år.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal