Reaksjonene på domstolreformen har fulgt - forståelig nok - geografien.

Domstolene i Molde, Kristiansund, Volda og Ålesund ble den 26. april 2021 slått sammen til nye Møre og Romsdal tingrett.

Fra denne dato bli tingrettene omgjort til såkalte rettssteder uten stedlig ledelse under felles ledelse av sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset i Ålesund.

Nå har den nye regjeringen på høring et forslag om å gjenopprette de tidligere domstolene, såfremt det ikke er lokal enighet om å beholde de nye sammenslåtte.

Synet på domstolreformen følger i det alt vesentlige geografiske skillelinjer. Juristmiljøet i Ålesund roser reformen og advarte i november (innlegg i Advokatbladet) mot reversering. Advokater i de andre berørte områdene vil imidlertid like klart fjerne hele reformen – altså beholde den strukturen som var før 2021. Det politiske miljøet er enda mer tro mot de geografiske grensene! For dette handler for mange om sentralisering og tapping av distrikter – og kanskje mindre om jus.

Når Moldes kommunedirektør Stokkereite Aasen - som ifølge RB (30. april 2021) har valgt fortsatt å bo i Ålesund,  går mot reversering - følger hun således bare synet til sitt eget sunnmørske nærmiljø som jubler over den nye domstolreformen. Naturligvis. Dette handler i stor grad om å ivareta fogderienes interesser.

Molde kommune sin endelige høringsuttalelse, ble – som helt forventet – en anbefaling om reversering. Ingen med et snev av politisk innsikt forventet noe annet.

Dette er en meget viktig sak for Molde-regionen. Det handler om videreutvikling av Moldes voksende advokatmiljø – både i størrelse og kompetanse. Vi skal legge forholdene til rette for kommuneadvokater, påtaleseksjonen i politiet, statsadvokatembetet, Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i fylket, samt juristmiljøet ved Statsforvalteren, Statens vegvesen, skatteetaten og Møre og Romsdal fylkeskommune. Vi snakker altså om den videre utvikling av viktige kompetansemiljø og virksomheter i vårt eget nærområde. Noen vil sågar si selve navet i samfunnsutviklingen.

For Moldes pendlende kommunedirektør var ikke dette viktig nok.

Hun kunne fulgt rådet fra sin egen kommuneadvokat eller vist samme klokskap som sin kollega i Rauma kommune, Toril Hovdenak – som til RB uttalte: «I saker som er så politisk betente, har vi i Rauma ikke hatt for vane at kommunedirektøren legger frem en konkret innstilling.»

Moldes kommunedirektør hadde åpenbart ikke sansen for en slik strategi. Hun valgte å komme med en anbefaling – som hun måtte forstå ville redusere betydelig kraften i Moldes egen forventede høringsuttalelse. Er dette virkelig kommunedirektørens oppgave?

Den pendlende kommunedirektør Stokkereite Aasen kan også sees på som personifisering  - og et mulig forsvarsel –  av  et såkalt «felles bo- og arbeidsmarked» Ålesund-Molde som verbalt fremelskes av Møreaksen-tilhengerne.

Resultatet trenger ikke nødvendigvis bli felles interesser!

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal