Molde kommune planlegger å legge ned 24 institusjonsplasser og ti av disse er ved Glomstua omsorgssenter. Sparer vi i hele tatt penger ved å legge ned disse plassene? Det syns jeg er naturlige og betimelige spørsmål fra dere som er pårørende. Nedenfor gjør jeg rede for bakgrunnen, samt hvordan vi planlegger å spare penger og omstille drifta vår i tida framover.

Utfordringen for Molde kommune og de fleste andre kommuner i Norge er at vi ikke kan yte tjenester framover på samme måte som vi gjør i dag. Regnestykket går helt enkelt ikke opp. Kommunene får mindre og mindre penger å bruke, og vi har stadig større utfordringer med å rekruttere fagfolk.

Vi er nødt til å redusere driftsnivået og færre sykehjemsplasser er ett av mange tiltak. Institusjonsdrift er den dyreste tjenesten vi har, og kommunen har som mål og satse mer på i tidlig forebygging og hjemmebasert omsorg. I budsjettet for 2023 er det lagt til grunn en reduksjon av 24 sykehjemsplasser.

Er det forsvarlig å kutte så mange sykehjemsplasser?

Molde har hatt en høyere dekningsgrad på sykehjemsplasser, samt en større andel eldre som bor på sykehjem enn sammenlignbare kommuner. Etter en reduksjon til 274 sykehjemsplasser vil Molde få en dekningsgrad på 15,5 % i 2023. Til sammenligning hadde KOSTRA-gruppe 10 og landet uten Oslo en dekningsgrad på henholdsvis 15,2 % og 15,3 % i år 2021. Dette blir utfordrende, men samtidig er det mange kommuner som klarer dette, så vi vet at det er mulig.

Hva sparer vi med å kutte 10 plasser på Glomstua? Kommunen har beregnet at nedlegging av ti sykehjemsplasser gir en reduksjon på 9,3 årsverk. Tar vi med forbruksmateriell blir samlet innsparing åtte millioner kroner. Reduserte inntekter fra brukerbetaling er beregnet til 1,8 millioner. Netto innsparing blir da på 6,2 millioner kroner. I tillegg kommer reduserte utgifter til bygningsdrift, institusjonskjøkken, vaskeri og andre støttetjenester.

Vi har valgt å ikke redusere bemanningen på natt selv om antall plasser reduseres. Innsparing per plass blir dermed noe lavere enn dersom hele avdelinger legges ned.

Vil vinninga gå opp i spinninga?

Nei. Vi regner med å spare ca. 14 millioner kroner gjennom å legge ned til sammen 24 institusjonsplasser. I budsjettet for 2023 legger vi opp til å styrke hjemmebaserte tjenester med 2,6 millioner kroner. Med andre ord skal noe av midlene brukes til å styrke hjemmetjenesten, men det meste er reell innsparing.

Vil vi lykkes med omstilling i helse og omsorg?

Dagens drift vil ikke gi gode tjenester på sikt, og vi må derfor ta grep for å unngå at ubalansen blir for stor. Uansett om vi hadde hatt ubegrenset med penger så ville vi ikke hatt nok fagfolk til å jobbe i alle ledige stillinger.

Molde kommune gjennomfører nå et prosjekt i hjemmetjenesten. Målet er å få mer ut av dagens budsjettrammer, øke kvaliteten på tjenesten, skape like arbeidsvilkår for ansatte, frigjøre nødvendig tid til kompetansebygging og samtidig få mer tid til brukeren - med de ressursene vi allerede har tilgjengelig. Foreløpige analyser viser at kommunen har en hjemmetjeneste som kan håndtere reduksjonen i antall sykehjemsplasser gjennom å øke brukertiden og redusere innetiden.

I kommunen vår vil andel av innbyggere med en demenssykdom øke fremover og det betyr nok at de fleste av sykehjemsplassene primært vil være forbeholdt personer med en demensdiagnose.

Selv om driften blir annerledes framover så er målet det samme. Kommunens innbyggere skal oppleve en trygg og god alderdom – og vi jobber målrettet, innovativt og dedikert for å lykkes.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal