Vurderer du av og til om du kan si hva du gjorde i helgen? Tenker du at navnet på ektefelle, samboer eller kjæresten din kan skape en reaksjon? Samfunnet har forventinger og krav til hvor feminin eller maskulin vi skal være. Har du blitt møtt med forakt fordi du holder kjæresten din i hånden?

Mennesker som bryter med normene, enten det er på grunn av legning, orientering eller identitet, vet at han/hun/hen kan oppleve reaksjoner, om det er fordi en er for maskulin, for feminin, holder kjæresten i hånden, eller bare nevner navnet på sin kjære. Man må være observant på hvem som er rundt, for kanskje noen vil reagere med sinne og aggressivitet, og alt for ofte også med vold.

Alle som kan leve seg inn i spørsmålene over skjønner at dette skaper stress for den det gjelder. Å alltid måtte være på vakt og alltid være annerledes kan være en stor belastning. Stresset kan føre med seg psykisk uhelse, for noen blir det så ille at man ønsker å ta sitt eget liv.

Dette er en av de viktigste grunnene til å feire Pride – å skape et trygt arrangement for alle de som opplever dette.

Under Pride ser alle regnbueflagget og vet at man ikke er alene. Skeive personer assosierer regnbueflagget med ord som frihet, trygghet og inkludering. De assosierer parade og Pride med å kunne være seg selv en liten periode, uten å være redd. Føle seg som en del av noe større.

Noen mennesker har en stor trang til å binde festivalen opp mot en «ideologi» basert på noen feiltolkede setninger fra det politiske programmet til organisasjonen FRI.

Fakta er at det er over 60 Pride-feiringer i Norge, og det er bare cirka en tredjedel av disse som er arrangert av FRI. Resten er arrangert av andre organisasjoner, politiske partier og uavhengige arrangører.

Pride er ikke skapt av FRI. Pride har en lengre historie, fra andre land enn Norge. Regnbueflagget er ikke symbol for FRI. Det unike med regnbueflagget er nettopp at ingen har eierskap til det eller rettigheter knyttet til det. Det er et internasjonalt symbol for respekt, toleranse, likeverd, fellesskap, solidaritet, og samhold.

Det er heller ikke slik at deltagelse på Pride betyr tilslutning til FRI sine standpunkter. Det er som med markeringer på kvinnedagen, Å gå i tog 8. mars betyr ikke at du må tilslutte deg alle standpunktene til Kvinnegruppa Ottar. Den dagen det ikke finnes mennesker som trenger et trygt pusterom fra stresset ved å være annerledes vil Pride ha oppfylt sin hensikt og være unødvendig. Alle fortjener å ha en god psykisk helse, vi er ikke der i dag, arbeidet med å skape like rettigheter for alle mennesker fortsetter.

Derfor er det viktig å bedre det psykiske helsetilbud til ungdom, sørge for bedre seksualundervisning som inkluderer grensesetting i skolen. Derfor må vi jobbe lokalt mot fordommer og hatkriminalitet, med gode handlingsplaner, og jobbe mot negativ sosial kontroll og forsøk på å omvende personer fra sin egen legning. Vi må sørge for at aktivitetstilbud og idrettsarenaer er åpne for all ungdom, slik at alle har en plass de kan føle seg hjemme. Arbeid for mangfold og inkludering av mennesker uansett hvem de er, hvem de elsker eller hvor de kommer fra er viktig.

Motstand mot Pride gjør bare behovet for markeringen sterkere, vi håper en dag at markeringen blir unødvendig fordi ingen ser behovet. Frem til den dagen er det ikke nok Pride.

God Pride, Molde!

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal