Lørdag blir det endelig PRIDE i Molde. Butikkene skal pyntes, gata skal stråle og det er meldt brukbart oppholdsvær. Homobyen Molde skal dekkes i regnbuens farger, mangfoldet skal feires og størst av alt er kjærligheten! Men noen folk spør meg: hvorfor trenger vi Pride?

Vi arrangerer Pride fordi det er 50 år siden homofil kjærlighet ble avkriminalisert. Vi feirer kjønnsnøytral ekteskapslov, som et stort steg for likestillingen. Vi møtes i festparade fordi vi mener kjærlighet er en vakker og nødvendig menneskerett vi ikke kan ta for gitt!

Men er det da bare ei feiring og ikke en protestmarsj? Det er selvsagt begge deler. Homo/gay er fortsatt det mest brukte skjellsordet i norsk skole. Hatkriminaliteten eksisterer og skeive blir banka opp i Norge i dag. Transpersoner og bifile opplever å ikke bli trodd når de åpner seg, eller akseptert for sine ønsker for egen del. Skeive skal kunne nyte en fotballkamp på stadion, gå hånd i hånd med kjæresten, kle seg slik hen vil og bestemme over sitt eget liv, UTEN nedlatende kommentarer om at skeivhet er feil og ekkelt. Eller UTEN frykt for å bli banket opp!

Spørsmålet: «hvem av dere er mannen og hvem av dere er dama?» tilhører 1990-tallet! I 2022 har menneskeheten kommet lenger. Etter Pride-paraden vil Molde-samfunnet ha tatt enda et stort skritt i favør av medmenneskelighet og raushet. Den jevne moldenser vil føle sterk stolthet over byen som verdsetter åpen kjærlighet uavhengig av seksualitet og kjønnsidentitet.

Hvorfor er denne stoltheten/PRIDEN for skeivhet så viktig å vise? Fordi historien har lært oss at vi må kjempe mot skammen som er påført oss skeive! Vi var skitne og ekle, forbudte og psykisk syke, avskum og unormale. Skammen kan også være selvpåført, fordi samfunnet forventer at vi bør helst være noen andre. Ja, for tenk på hva folk vi kjenner vil si!

Er det kun skeive som kan delta? Nei, hele Molde-regionen skal kunne delta. Det blir garantert flest heterofile i Pride-paraden. Er du stolt bestemor, fordi barnebarnet er skeiv? Eller stolt forelder, stolt søsken, stolt tante/onkel, stolt bestevenn eller stolt kollega? Alle kjenner minst en som er skeiv. Gjør du ikke det, er det fordi hen ikke har kommet ut av skapet enda. Det er altså ikke vi og dere, det er kun oss fordi vi er stolte sammen!

La oss møtes. La oss feire. La oss kjempe. La oss vise alle hva vi står for! Et samfunn med mangfold hvor kjærlighet ikke truer noen, fordi kjærligheten kun er uendelig vakker.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal