Det som skjer de nærmeste ukene, kommer til å merkes på lommeboka for mange. Etter rundt ti år der renta har vært lav, skal Norges Bank på styremøtet 23. juni bestemme hvor mye renta skal settes opp fra dagens nivå på 0,75 prosent. Ekspertene spår at styringsrenta - som er renta bankene får på sine innskudd - settes opp med 0,25 eller 0,5 prosent.

Seinere i høst ventes flere renteøkninger. Hensikten med å sette opp renta, er å gjøre det dyrere å låne penger.  For Norges Bank er å sette opp renta det viktigste virkemiddelet banken har for å hindre at priser og lønninger løper løpsk.

Høyere rente kunne vært sett på som en gladnyhet, for det er et tegn på at vi er i ferd med å legge krisetidene gjennom pandemien bak oss. Da samfunnet åpnet opp, økte etterspørselen etter varer og tjenester voldsomt. Den kom samtidig med krigen i Ukraina og flaskehalser i verdens transportsystemer. Resultatet merkes av alle; prisen på varer og tjenester har steget.

Strøm, drivstoff, matvarer, byggevarer, det meste har blitt merkbart dyrere. På den positive sida er også at arbeidsledigheten har krympet slik at det nå er konkurranse om å få tak i folk. Konkurransen presser lønningene i været.

For å unngå en vedvarende spiral av pris- og lønnsøkninger er myndighetene nødt til å trå på bremsen. Nedbremsingen vil merkes av oss alle.

Pengene må brukes mer forsiktig enn vi har vært vant til de siste åra. Kommunene må vise mer måtehold, fylkeskommunen likeså, og statens pengebruk må også kjøles ned. De seks kommunene i Romsdals Budstikkes område hadde i fjor en samlet lånegjeld på over 7,5 milliarder kroner.

Selv små renteøkninger utgjør millioner av kroner i merkostnader for kommunene. Situasjonen setter regjeringen på vanskelige avveininger som krever klokskap, for endringer må skje over tid: Hvor hardt skal økonomiskruen strammes til? Hva blir konsekvensen for kommunens tjenester når renta stiger? Hvor går tålegrensen for familienes økonomi? Folk kommer til å følge nøye med. Det går ikke an å late som om at rentehevinger og prisøkninger ikke vil få konsekvenser for folks lommebok.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal