Endelig er det Pride i Molde. Lørdag er det parade med regnbueflagg gjennom Moldes gater. Det blir en stor og følelsesladd dag for mange. Det er 50 år siden straffeloven ble endret, og homofili ble avkriminalisert. Det var en svært viktig lovendring. Samtidig har det tatt lang tid før samfunnet har fulgt etter. Fortsatt møtes homofile med hets, fordommer og manglende aksept. Også de siste 50 åra har fordommer og skam fått kaste et mørt lys over mange liv. Det kan ikke få fortsette.

Lag og foreninger støtter bredt opp om arrangementet. Næringslivet har pyntet butikkvinduer med flagg. Det er tydelige og forpliktende tegn på at man ønsker at Molde skal være en by hvor mangfold og inkludering er viktige verdier. Mennesker er forskjellige. Det er ikke sikkert at alle som ønsker det våger å gå i paraden eller offentlig støtte pride. Brei deltakelse er derfor viktig for å synliggjøre aksept for skeiv kjærlighet, og med det kanskje gjøre det litt lettere for dem som av ulike årsaker ikke kan delta i år. At regnbueflagget vaier fra offentlige bygg, er derfor et svært viktig signal.

Pride har vokst seg stort i Norge. Den første sommermåneden har blitt Pride-måneden, og feiringen har spredd seg fra de store byene og ut i landet. Det skaper glede og stolthet, men det er langt fra alle steder i verden at det er slik. Fortsatt er homofili straffbart i mange land, noe som resulterer i forfølgelse, hat og grove krenkelser. Foran Pride i 2017 skrev Aftenposten på lederplass at Norge må ta en tydelig rolle i det internasjonale arbeidet for at sjølbestemt kjærlighet blir en del av menneskerettighetene. Dette er et utsagn som vi støtter fullt ut.

Romsdals Budstikke har farget det tradisjonelle avishodet i regnbuens farger denne lørdagen. Pride er en viktig feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Vi tror en slik markering bidrar til mer kunnskap, større aksept og mer inkludering. At lokalsamfunnet kommer sammen rundt Pride betyr mye for Molde og Romsdal sin framtid. Det har vært en lang reise hit. Til alle som har ventet spesielt på denne markeringen: Gratulerer, og Happy Pride!

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal