Jeg har selv vært rødruss en gang, «rusleruss» i 1990. Jeg hadde en fin russetid, uten russebusser, russegrupper, slipp, russesanger og en konstant festing med mye alkohol. I dag er jeg lærer på en videregående skole og mamma. Jeg skriver dette fordi jeg har vanskeligheter med å se på det som skjer. Det er på tide å utfordre russetiden, stille kritiske spørsmål, sette foten ned og agere. Russetiden kan ikke fortsette slik den er i dag. Det er vår skyld, altså vi voksne, at denne russetiden har fått utvikle seg i uheldig retning. Vi har vært for redd for å bli upopulær så vi har «glemt» å sette foten ned og agere. Jeg vet selv hvor vanskelig det kan være å si ifra, men det må gjøres.

Hanne Nordli Foto: Privat

Den norske russetradisjonen er fra 1905, da de første røde russeluene ble satt på hodet til avgangselever ved de høyere skoler i Kristiania. Nå finnes russen i nesten alle slags farger, i hvert fall rød, blå og svart. Det eneste som er annerledes med fargekodene, er at i dag kan du kle deg med den russefargen du vil. Jeg har hørt at det ikke er populært å være svartruss, altså lærling, fordi da kan man risikere å bli banket opp. I alle dager, hva skjer? Du kan til og med ha russeklær og ikke være elev ved en videregående skole. Bare være russ for å være russ.

Jeg har vanskeligheter med å se på russetiden som noe positivt. Som lærer og mamma ser jeg hver dag hva russetiden gjør med ungdommen, med vennskap, med karakterer og for flere, framtiden. Russetiden er i dag ekskluderende, og mange ungdommer føler seg utestengt, uthengt og utenfor. Her var det mange u-ord. Hva skjedde med inkludering, framsnakking og fellesskap?

I dag igangsettes russegrupper allerede på ungdomsskolen. Det kan se ut til at russetiden blir stadig lenger. Mye tid og ikke minst penger brukes på å planlegge russetiden lang tid i forvegen. «Russeslipp», altså der en russegruppe lanserer navn og sang skjer tidligere og tidligere. VG2 har allerede hatt sine «slipp» og lansert sine navn. Hvis du ikke er med i en gruppe står du i fare for ikke å bli invitert på et «slipp». På «slipp» er det nemlig russegruppene som blir invitert. Forstå det den som kan. Jeg gjør det ikke.

Og så var det russebussene. Livsfarlige kjøretøy ofte med store mangler. Og her danses og drikkes det i fart. Hvorfor er det lov egentlig? Disse store bussene lager også mye bråk, heldigvis for mindretallet, men likevel. Hvorfor i alle dager skal man ha en buss i en liten by som Molde? Økonomisk bærekraftig er det heller ikke. Altfor mye penger brukes. Noen bruker egne sparte midler, men flere får fra foreldre. Russetiden skaper en økonomisk karusell som kan føre til utenforskap fordi man mangler penger, eller at man ønsker å bruke pengene man har spart til mer viktige ting. Som f.eks. sparing til egen bil eller leilighet.

På disse russebussene og i russetiden ellers er det normen at man har en grenseoverskridende adferd der alt er lov. Tror man at man er hevet over loven? Kvinnesynet blir også usunt. Vi har alle hørt historier om kilogrense for å «rulle» og seksualisering. Videoer deles, og liv kan ødelegges. Russesangene som spilles har innhold med fokus på sex, dop og drikking. Det virker som det konkurreres på hvor ille en tekst kan bli. Og dette er russen stolt av? Budskapet bygger ikke akkurat et sunt image og et forbilde. Jeg mener det er direkte flaut.

«Foreldrerulling» er også noe. Foreldre tar på seg russedress fra 90-tallet som er litt for trang her og der, men de tenker «shit la gå» jeg skal jo «rulle» jo. Jeg hadde aldri vært med på «rulling», av den grunn at jeg da viser med min handling at jeg støtter russetiden slik den er i dag. Hvorfor skal foreldre «rulle» egentlig? Er det morsomt og kult, eller er det upopulært å si nei?

Som lærer opplever jeg mye fravær, direkte og indirekte påført av russetiden og regelrett flatfyll. Mye fravær går utover karakterer. Manglende psykisk tilstedeværelse fordi man er sliten etter «døgning» på grunn av «rulling», går ut over konsentrasjonen og hukommelsen og deretter utover karakterer. Jeg hører om skoler som flytter fagsamtaler og vurderinger med russ for at de skal møte opp noenlunde oppegående og friske. I flere uker nå har jeg vært omgitt av hosting, harking, nysing og forkjølelse. Slitsomt for elevene og slitsomt for oss som står i det.

Elevene selv forteller at de «har fortjent» å slå seg løs etter mange år på skolebenken, men ingen fortjener å bli holdt utenfor eller seksuelt utnyttet. Selvfølgelig er det mange som opplever en positiv og fin russetid, og for all del det er bra. Men listen over negative konsekvenser er likevel mye lengre enn listen over det positive. Hvorfor ser vi ikke til nabolandet Sverige og lar avgangsklassene ha en feiring i juni når eksamen og undervisning er ferdig? Der blir holdt en avgangsseremoni der de får vitnemål før de kaster seg inn i sommernatten og fester. Eller kanskje byen kan sette opp et partytelt for russen, der de kan være alle som en og ha det kjekt sammen?

Jeg er overrasket over at så mange foreldre synes å akseptere flere måneders fest og fyll, med øl, sprit og i økende grad jointer med marihuana. Nei, nå er det på tide å si ifra med voksne stemmer. Jeg mener at fylkeskommunen, kommunen, skolene og ikke minst foreldre må sette ned foten. Nåtidens russ kommer aldri til å gjøre det. Kanskje etter de har vært russ, men da er det for seint.

Jeg utfordrer Molde by med alle innbyggere til å lage en russetid der inkludering, framsnakking og fellesskap er i fokus. Det krever en kraftig snuoperasjon, men jeg har troen.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal