Jeg ønsker å kommentere denne artikkelen, som etter mitt skjønn glemmer vesentlige og svært viktige sider av den pågående museumsreformen. Det ser ut til at han vil tilbake til forgagne tider før museumsreformen. Men heller ikke museums-Norge kan reversere seg inn i fremtiden!

Litt historie. Ved inngangen til 1990 tallet var antallet museum i Norge et sted mellom 500 og 800. Museumslandskapet var da oppfattet som fragmentert, variert og lite samordnet. Stortingsmelding nr. 22 (1999-2000) som het «Kjelder til kunnskap og oppleving», og ble sluttbehandlet av Stortinget i desember 2000, trakk opp linjene for konsolidering og fornyelse, sammen med økt satsing på et nytt museumslandskap.

Hovedgrepet i denne meldingen var å samle museumsenhetene til større enheter, som ga et bedre grunnlag for kunnskap og opplevelse. Dette ville gi en bedre strukturering av et fragmentert museumslandskap ved å slå sammen museum til større, konsoliderte enheter. Reformen omfattet museene som hadde hatt statlig driftstilskudd fra Kulturdepartementet.

Det er etter hvert kommet flere Stortingsmeldinger som har forsterket disse grepene som ble trukket opp i denne første meldingen, uten at jeg skal trekke frem alle disse meldingene her. Men muligens hadde Kolbjørn Gaustad hatt nytte av å sette seg inn i disse dokumentene, i tillegg til hans erfaringer fra styrearbeidet i Landbruksmuseet og i Gamle Kvernes bygdemuseum.

Romsdalsmuseets utvikling. Som styreleder i Romsdalsmuseet siden reformen ble startet, kan jeg si at vi der har lagt stor vekt på både en enhetlig organisasjon og styring. Samtidig har vi beholdt og forsterket det lokale engasjementet som ligger bak et hvert museum. Vi har lokale venneforeninger ved alle våre avdelinger, til sammen her i Romsdal mere enn 1000 medlemmer. Disse er svært viktige bidragsytere til alle arrangement som finner sted på de ulike museene.

Her i Romsdal har vi maktet å utvikle en fullstendig konsolidert museumsorganisasjon, nokså godt i tråd med det som var retningslinjene fra starten av. Og det er i dag en fantastisk medarbeiderstab i Romsdalsmuseet, som har maktet å løfte hele museet til meget god aktivitet på alle avdelingene. Vi har maktet å få til et museum med lokal forankring, regional konsolidering og vi bidrar i deler av den nasjonale nettverksbyggingen som også er et viktig element.

Med over 80 000 besøkende i 2021, nesten like mange som Viti (Musea på Sunnmøre) og Nordmøre Museum har til sammen, så viser vel det også at publikum setter pris på det Romsdalsmuseet leverer. 2021 var også et Covidår, så vi regner med å ha rundt 100 000 besøkende i et normalår.

Fordelen med de konsoliderte museene, er at en må bygge på ansatte med museumsfaglig høyere utdanning, ansatte med administrasjonsfaglig bakgrunn samt utvikle en organisasjonsstruktur med tilhørende administrasjon og ledelse, planverk og rapporteringssystemer.  Og det må være et AS eller en stiftelse, ikke et lag eller en forening.

Romsdalsmuseet har lagt vekt på å utvikle en profesjonell organisasjon, som kan bidra i lokalmiljøet og kan delta i samfunnsdebatten. Vi mener selv vi er et faglig sterkt museum, som er i stand til å levere på de krav som våre viktige bidragsytere stiller til oss. Og de viktigste er Kulturdepartement, Møre og Romsdal Fylkeskommune, samt alle kommunene i vårt område her i Romsdal.

Kolbjørn Gaustad peker på utviklingen i Viti og Nordmøre Museum, og kritiserer det som skjer der. Den kritikken vil ikke jeg kommentere, ut over at det nå ser ut til at Nordmøre Museum, som fra nyttår blir aksjeselskapet Nordmørsmusea AS, er i god gang med å få konsolidert sin brede aktivitet på hele Nordmøre. Spesielt vil dette være viktig frem mot innflyttingen i sine nye museumslokaler og magasiner i Normoria. Det blir en spennende reise, som fortjener at vi alle støtter opp om denne prosessen, slik at den kan lykkes.

Når det gjelder Viti, vil jeg nøye meg med å gi uttrykk for håp om at de lykkes med å få konsolidert til ett museum på Sunnmøre. Det vil være viktig for hele museumssektoren i Møre og Romsdal.

Jeg er ut fra personlig erfaring med konsolideringen av Romsdalsmuseet, overbevist om at samlet sett blir dette en vesentlig bedre museumsorganisasjon enn med mange små museum organisert hver for seg. Og det som er enda mer interessant i dag, er at det står kø i inngangsdøra for å bli med i det konsoliderte Romsdalsmuseet! Det betyr vel at noen ser at det konsoliderte museet virker godt.

Jeg peker blant annet på begrepet de 4 F er, Forvaltning, Forskning, Formidling og Fornyelse, som er helt sentral i Museumsreformen. Det krever åpenbart en viss størrelse for å kunne levere på disse 4 forskjellige områdene. For vår del vil jeg spesielt peke på utviklingen av forskningsavdelingen vår, som er et relativt nytt element i museumsdriften, samt den forbedrede lagringskvaliteten av gjenstander som finnes i dag, i våre moderne magasin. Dette ville det ikke vært økonomisk mulig å få til med den museumsstrukturen som Kolbjørn Gaustad tar til orde for.

Til slutt, Kolbjørn Gaustad skriver om svakheten ved et lokalt eierstyre opp mot styret og ledelsen i det konsoliderte museet. Dette er selve kjernen i hvorfor en konsolidering må føre til at det konsoliderte museet helst bør eie både lokaler og gjenstander, slik at en slipper interne konflikter mellom ledelsen av det konsoliderte museet og lokale eierstyrer. Han kommenterer også forholdet mellom Romsdalsmuseet og Landbruksmuseet, slik han mener det var for lenge siden. Landbruksmuseet ble i sin tid «konsolidert» med Romsdalsmuseet, men etter 1 måned, før Romsdalsmuseet hadde fått gjort noe annet enn å overta arbeidsgiveransvaret for den ene ansatte, sa det lokale eierstyret opp konsolideringsavtalen! Så det ble et meget kortvarig samarbeid. Den gang.

Jeg har her forsøkt å argumentere for hvorfor det er viktig å få etablert konsoliderte museum i Møre og Romsdal som virker og arbeider sammen for felles sak. Og den felles saken er å få levert levende museum på en måte som gjør at publikum vil besøke oss og gjøre bruk av de tjenestene som leveres. Og det, Kolbjørn Gaustad, får vi ikke til med å vende tilbake til fortidens museumsorganisering!

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal