Når Norsk Telegrambyrå (NTB) oppsummerer året vi straks er ferdig med, er overskriften dyster: «Krig, klimaendringer og krisestemning – dette var nyhetsåret 2022». Det er god dekning for en slik tittel på året 2022. En ny stor krig i Europa har skremt oss alle. Dessverre er krigshandlingene like brutale og voldsomme nå som ved starten av krigen. Bombene faller over hele Ukraina, det er dystre nyheter som kommer fra krigsherja byer.

I 2022 opplevde vi at ekstremvær var farligere enn noen gang. Tørke og branner ble avløst av brutale flommer. Mange tusen mennesker ble drept eller alvorlig skadet av værhendelser. Forskerne har lenge advart oss om at klimaendringene vil øke hyppigheten av ekstremvær.

Vi har lagt bak oss et år de fleste rett og slett har kjent på lommeboka. «Alt» ble dyrere i 2022, og først og fremst det vi regner som helt nødvendig, som strøm, drivstoff og mat. Flere rentehopp kom på toppen av utgiftslista. Mange spår at 2023 blir et kriseår for norske husholdninger. Norge er bedre rustet enn de fleste til å møte mange slags kriser. Men vi er likevel preget av det som skjer rundt oss i verden. Klimaendringer, krig, virus og energikrise rammer oss også.

Etter et slikt år er det godt å se at det både lokalt, nasjonalt og internasjonalt gjøres en betydelig innsats for å takle de store utfordringene vi møter. Et godt eksempel på dette fikk vi like før jul. På FN-konferansen COP15 i Canada ble det enighet om en historisk naturavtale for å beskytte verdens land og hav de neste tiårene. – Dette er en god julegave til klodens barn. I dag står verden sammen om å snu tapet av natur og skape en klode der vi ikke lenger ødelegger livsgrunnlaget vårt. Det er jeg utrolig glad for, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal