Leder lørdag 31. mai:

Folkeinitiativ skaper debatt

«Avstanden mellom folk og politikere må ikke få vokse seg for stor.»

Startet debatt: Terje Tovan fikk i løpet av noen dager vel 1500 tilbakemeldinger på sitt Facebook-utspill om bytunnelen og bompenger. Foto: Per Tormod Nilsen  

Meninger

De siste dagene har det vært flere ulike folkeinitiativ som har preget nyhetsbildet. Nasjonalt har saka om tolken som ble kastet ut av Norge samlet over 3000 underskrifter fra veteraner. Greenpeace har samlet over 100.000 underskrifter i et opprop der de ber regjeringa stoppe verdens nordligste prøveboring. I Molde fikk Terje Tovan raskt 1500 medlemmer i sin Facebook-aksjon for å få lagt E39 utenfor Molde sentrum.


Dette må ikke få skje med Molde!

Terje Tovan om hvorfor han vil ha E39 utenfor byen.

 

Slike folkeinitiativ er viktige for samfunnsdebatten. Derfor er det også mange som reagerer når politikerne og makthaverne ikke tar utspillene på alvor. Klima- og miljøvernministeren har så langt sagt nei til å møte miljøorganisasjonen. Ordfører Torgeir Dahl i Molde svarte aksjonsgruppa med å beskrive Tovans initiativ som «akterutseilt» og «for seint ute».   Det kan være gode grunner til at de nevnte personene svarer som de gjør. Likevel kan det etterlatte inntrykk bli at politikerne ikke ønsker å høre folks mening.

Et utspill som i løpet av noen dager høster 1500 stemmer og starter en debatt bør ønskes velkommen av lokale politikere, både de som er enige og uenige. Avstanden mellom folk og politikere må ikke få vokse seg stor. Derfor er det viktig at folkeinitiativ blir møtt med interesse. Politikerne har ofte mer kunnskap om saksgang og dokumenter i slike saker. Utfordringen blir å formidle dette på en god måte. Det gjør man best ved å delta i debatten. Et godt eksempel på dette er stortingsrepresentant Helge Orten (H) som gikk inn i ordskiftet med faktaopplysninger.

Vi ser at Terje Tovan ved sitt initiativ har klart å blåse liv i debatten. Dette viser at sosiale medier kan brukes for å skape ny oppmerksomhet rundt en sak. Denne våren har vi sett at bloggere kan gi kraft i politiske saker. Det kan være en styrke for demokratiet. 


– Tovan er akterutseilt, mener Dahl

– Beklager, Terje Tovan! Du er to-tre år for seint ute med utspillet om å legge E39 utenom Molde.

 

Dropper politisk tunnelparti

Terje Tovan dropper planene om politisk parti mot tunnelplaner under Molde. Se hva som blir alternativet.Frp støtter Tovan

– Ingen ting avgjort om bypakken, mener Sindre Pedersen,Over 1100 i gruppe mot E39 gjennom Molde

Terje Tovan bruker Facebook for å få Møreaksen utenom byen.