Det kjekkeste med jubileumsfeiringer er ofte de gode historiene. Slik var det også da Romsdals Budstikke feiret 175 år på Rådhusplassen onsdag.

Noen ganger er det litt skummelt å invitere til fest. Man kan fort bli usikker i innspurten. Er vi godt nok forberedt? Hvor mange kommer det? Har vi mat til alle? Dette var tanker som mange av oss i Budstikka kjente på, da vi denne uka inviterte leserne våre til kakefest.

Romsdals Budstikke fyller 175 år i år. Vi er en av landets eldste dagsaviser. Samtidig fyller mediehusets radiokanal 1FM 20 år. Daglig mottar vi flere titalls tilbakemeldinger på jobben vi gjør, både ris og ros. Slik har det nok vært gjennom hele vår historie. Et mediehus skal etter mitt syn både glede og irritere. Det ligger i oppdraget vårt. Samtidig er samspillet med leserne så viktig for å utvikle en god avis. Derfor var det så kjekt at så mange av dere kom for å feire oss på onsdag. Og enda kjekkere var det med alle de gode historiene dere tok med dere.

Da jeg etter tre timer med kakespising, direktesending, kaffedrikking og avislevering ruslet gjennom Storgata hadde jeg med meg mange inntrykk. Det var kjekt å se mange tidligere ansatte blant gjestene. Pensjonister som kunne fortelle gode avishistorier om hverdagen i Myrabakken og nyhetskampen mot Folkebladet. Om hvordan arbeidshverdagen har endret seg med dataalderen. Om innsatsen som ble lagt ned for at abonnentene kunne hente en best mulig avis i postkassa.

Det var også kjekt å møte abonnenter som gladelig innrømte at de småspringer mot postkassa om morgenen, i all slags nordvestlig vær. At de noen ganger blir irritert og skuffet, men at avisa også kan gi glede og latter. De ærlige tilbakemeldingene hører med, også på en jubileumsdag. I hvert fall når det er et mediehus som skal feires. Derfor er det greit å bli utfordret på innholdet i den dagsferske avisa og utvalget av førstesider i jubileumsutgaven. Det er slik vi kan bli bedre.

Et jubileum er også et sted for å tenke gjennom hvor man står. Det siste året har jeg hatt permisjon fra redaktørjobben for å se på hvordan avisene i Polaris Media kan ruste oss for en digital hverdag. Tilbakemeldingene vi får akkurat nå er positive. Etter flere år med nedgang øker abonnementstallene igjen, også for Romsdals Budstikke. Samtidig ser vi at leserne har ulike forventninger til hva abonnementet skal inneholde. For noen er papiravisa fortsatt det viktigste. For andre er det avgjørende at vi oppdaterer kontinuerlig på nettet, gjerne med levende bilder og direktesendinger.

For mediehusene er en av de største utfordringene å gjøre prioriteringer i hverdagen. Vi har presise verktøy som viser hva slags innhold som engasjerer og blir lest, men vi kan ikke legge det til grunn alene. En viktig del av den redaksjonelle jobben er fortsatt å velge ut de sakene som er viktige for lokalsamfunnet vårt. Sakene som har betydning.

Gjennom 175 år har konkurransesituasjonen endret seg mange ganger. I store deler av vårt område er vi i dag den eneste dagsavisa på papir. Samtidig har vi fått nye konkurrenter i den digitale hverdagen. Ikke minst fra sosiale medier. Store selskap som Facebook og Google har tatt store jafs av annonsemarkedet, også i Romsdal. I innledningen på onsdag sa jeg at redigerte medier har en viktig betydning i samfunnet.

For fem år siden var det få som hadde et forhold til begrepet «falske nyheter». I dag er det en del av dagligtalen. Mange er opptatt av å få ut sin historie eller sitt budskap, ofte med egen vinning som motivasjon. I et mylder av informasjon, påstander og utspill er journalistenes rolle svært verdifull. Vi skal rydde opp, forklare og se sammenhenger. På onsdag var det et stort cruiseskip i Molde. Flere av turistene deltok i kakefesten. Noen av de amerikanske og britiske turistene jeg snakket med understreket betydningen av sterke lokale mediehus.

Til slutt gikk vi faktisk tom for kake. Etter to og en halv time var nesten 800 kakestykker delt ut. Kakefesten var et initiativ fra de ansatte i Romsdals Budstikke. Det var et godt dugnadsprosjekt. Ikke ulikt det mange har vært med på når noen i familien skal feires. Det var sol, gode historier, kåseri og innspill til ettertanke. I løpet av høsten vil vi følge opp med nye artikler og reportasjer om historien fra vårt dekningsområde. Vi vil se både fram og tilbake i tid. Også i fortsettelsen vil vi være takknemlige for de gode historiene fra lesere og lyttere.

Ole Børner Loe Welde er ansvarlig redaktør (i permisjon) i Romsdals Budstikke