KRONIKK

Jon + Anders = sant?

Det er ikke utenkelig at vi kan oppleve «Molde-modellen» i fylkespolitikken, der Arbeiderpartiet og Høyre finner sammen.

I KOMPANISKAP? Hvem skal styre Møre og Romsdal og forhindre økonomisk havari for den nye regionen? Jon Aasen fra Arbeiderpartiet eller Anders Riise (innfelt) fra Høyre? Eller kanskje de to i kompaniskap? 

Kronikk

Hvem skal styre Møre og Romsdal og forhindre økonomisk havari for den nye regionen? Jon Aasen (67) fra Arbeiderpartiet eller Anders Riise (49) fra Høyre? Eller kanskje de to i kompaniskap?

Det nye regionfylket Møre og Romsdal har kurs rett mot et undervannsskjær. Symbolet i fylkeskommunens våpen med tre gullfarga båter som seiler majestetisk på havet, virker for øyeblikket helt malplassert.

Den tyngste gjeldsbøra

Sannheten er at fylkeskommunen har den tyngste gjeldsbyrden av samtlige av landets fylker. Og gjelda skal fordobles de neste fire åra. Den daglige driften går ikke i balanse, men takket være at fylkeskommunen har penger i reserve, på fond, har det gått bra så langt.

Det økonomiske langtidsvarselet ser ikke bra ut: Fortsetter fylkeskommunen slik som den stevner i dag, sier det Pang! I 2022 er de 401,5 millioner kronene fylkeskommunen har i reserve, oppbrukt. Og drifta går i minus. Gjelda kan bli 8,8 milliarder kroner. Hva skjer da?

Spørsmålet er: Hvem kan ta tak i situasjonen og sørge for at Møre og Romsdal fylkeskommune ikke havner som gjeldsoffer om fire år?

Delt i to blokker

Etter valget i 2015 ble fylkestinget delt i to blokker. Flertallet består av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre, SV, Nordmørslista, Miljøpartiet De Grønne, Uavhengig valliste for Sunnmøre og tre uavhengige representanter. Politisk sett famner denne gruppa bredt, for å si det mildt.

Den andre fløya består av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. De har kritisert posisjonen, men ikke kommet noen veg når flertallet har stått samla. Jon Aasen (Ap) ble valgt til fylkesordfører uten motkandidat.

I forrige uke var det fylkesting i Ulsteinvik. Fylkesordfører Jon Aasen var svært bekymra for økonomien. Den ene politikeren sa at de hadde den samme uroen som fylkesordføreren. Så ønsket fylkestinget hverandre god sommer. De økonomiske bekymringene er fortsatt uløst.

Mister du nattesøvnen?

Nå er det ikke sikkert at så mange ligger søvnløs i lyse sommernetter og grubler over fylkeskommunens økonomi. Hvem bryr seg, det er det ansiktsløse fellesskapet i fogderifylket Møre og Romsdal som er i trøbbel. Ikke vi.

Men bare vent til dagen kommer da noen oppdager at vegprosjektet deres står i fare, den videregående skolen kan bli lagt ned, kulturtilbudet må kuttes og ansatte sies opp. Da ...

Hvordan skal dette fylket, med alle ambisjonene om satsing på skole, samferdsel og få godt udanna folk til å velge Møre og Romsdal, komme seg velberga videre?

Noen har snakket sammen

Noen har allerede snakket sammen. Arbeiderpartiet og Høyre, for eksempel. Hovedmotstanderne i fylkestinget i en årrekke har lagt ut følere overfor hverandre. Kanskje tenker de som så: Skal vi klare holde stødig i roret, må de to største partiene ta ansvar og finne fram til et fornuftig samarbeid.

Ved forrige fylkestingsvalg, høsten 2015, fikk Ap 24,2 prosent av stemmene, Høyre 18,1. Det gir ikke flertall. Men får Ap og Høyre et annet parti med på laget, kan koalisjonen få rent flertall i fylkestinget. Hvem dette tredje partiet skulle bli, er uvisst.

Molde-modellen

Det er ikke utenkelig at vi kan oppleve «Molde-modellen» i fylkespolitikken, der Arbeiderpartiet og Høyre finner sammen. Det største partiet får fylkesordføreren, det nest største får fylkesvaraordføreren og utvalgsledere.

Hvem skal lede fylkeskommunen? Dagens fylkesordfører, Jon Aasen, er inne i sitt 11. år som fylkesordfører. Aasen har sagt til nominasjonskomiteen i Ap at han tar gjenvalg. I Ap er det ingen tradisjon for å skvise ut partitopper som ønsker å fortsette. Jon Aasen er Aps kandidat.

Flere vil til topps

I Høyre har døra åpnet seg etter at Charles Tøsse, som var partiets frontmann i 2015, takker nei til gjenvalg. Hvem blir Høyres fylkesordførerkandidat? For få uker siden sa Anders Riise nei takk til å stille til valg for å bli ordfører i Hareid for tredje perioden på rad. Anders Riise (49) har i likhet med Jon Aasen brei erfaring med å lede en kommune. Riise er også leder for KS i Møre og Romsdal. Og Riise, som står sterkt på Sunnmøre, vil bli fylkesordfører.

I Romsdal har Heidi Nakken (45) fra Fiksdal flagget at hun vil utfordre Anders Riise om førsteplassen til fylkestingsvalget. Nakken, som er daglig leder for Protomore, kjenner partistrømningene fra tida der hun var fylkessekretær i Høyre. Hun vet at Høyre står sterkt på Sunnmøre, og at kjøttvekta rår når det kommer til nominasjon.

Krefter i Høyre har lansert Rauma-ordfører Lars Olav Hustad som mulig toppkandidat. Hustad vet også at den som vinner Sunnmøre-Høyre, blir fylkesordførerkandidat.

Har vi glemt de mest framtredende politikerne fra andre parti? Fremskrittspartiets Frank Sve har blitt sett på som fylkets mulige nye, sterke mann. Men etter det vi forstår, vil både Arbeiderpartiet og Høyre holde Frank Sve på mer enn armlengdes avstand. Senterpartiets Kristin Sørheim er også blant fylkets mest markante politikere, men både innenfor Arbeiderpartiets rekker og i Høyre er det enighet om at den politiske avstanden mellom Ap/Høyre og Senterpartiet blir for stor når det kommer til kontroversielle spørsmål som skolestruktur.

Den første testen på hvor den politiske vinden blåser, vil kanskje komme i fylkesutvalget når økonomi og lånegjeld blir tema.

Richard Nergaard er tidligere politisk redaktør i Romsdals Budstikke.

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Kronikk