Eva Vinje Aurdal smiler. Hun er ordfører i Ålesund kommune, kommunen som går på kommunalt treningsstudio og bygger muskler med mål om å bli fylkets største med kanskje 90.000 innbyggere. Forstår resten av fylket hva som er i ferd med å skje?

Den desidert største endringen i Møre og Romsdal skjer ikke i Molde, ikke i Kristiansund, ikke der det strides om å justere kommunegrenser. Den største endringen skjer på Sunnmøre.

Sammenslåingen til Nye Ålesund kommune vil gi fylkets i særklasse største kommune med rundt 67.000 innbyggere. Nå snakkes det om at de to kommunene som i fjor hadde størst prosentvis vekst av alle i Møre og Romsdal, Giske og Sula, er på glid for å bli med i Stor-Ålesund. Skjer det, snakker vi om Ålesund med nærmere 90.000 innbyggere. Ålesund sikter seg inn mot en plass på «Ti på topp» blant norske kommuner. Ålesund kan konkurrere med Nye Skedsmo kommune i Akershus om å være blant landets ti største kommuner.

Vi kan komme til å få følgende styrkeforhold mellom de tre bykommunene i fylket etter 2020:

1. Ålesund med nær 90.000 innbyggere.

2. Molde med rundt 33.000 innbyggere.

3. Kristiansund med rundt 25.000 innbyggere.

Ålesund har kvinner i toppledelsen. Derfor kan vi like godt snakke om at Ålesund er storesøster i fylket, som storebror. Nå driver Storesøster og bygger muskler. Den største sammenslåingen i hele Kommune-Norge.

For å se Ålesunds-prosessen fra en annen synsvinkel: Ålesund seiler opp til å bli den største arbeidsgiveren i fylket. I dag er Helse Møre og Romsdal giganten med flest ansatte; cirka 6.400 ansatte ved sjukehusa i Kristiansund, Molde, Ålesund og Volda samt en rekke andre mindre institusjoner. Nye Ålesund kommune kan få 7.000 ansatte!

Hva innebærer det å ha 7.000 ansatte? Jo, den nye storkommunen Ålesund vil kunne få minst like sterke fagmiljø som Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Møre og Romsdal fylkeskommune.

Vil det som nå skjer på Sunnmøre rundt Ålesund kommune ha noe å si for resten av fylket?

Da ordfører Eva Vinje Aurdal forrige uke var på konferansen Fylkesmannen i Møre og Romsdal holdt med alle statsetatene, lettet hun på sløret:

– Ålesund forventer å bli tatt hensyn til når statlige arbeidsplasser skal lokaliseres. Det kan være arbeidsplasser i ulike direktorat som skal ut av Oslo. Prosjektleder Oddbjørn Vassli, som er engasjert for å skaffe flere statlige arbeidsplasser til fylket, stadfester Ålesunds posisjon: Dersom Møre og Romsdal konkurrerer med andre større byer som Bergen og Trondheim om arbeidsplasser, er det Ålesund-kortet som skal trekkes fram.

– «En så stor kommune som Ålesund vil kreve en helt annen oppmerksomhet fra statlige etater», sa Eva Vinje Aurdal. I dette ligger at Ålesund forventer at for eksempel Statens vegvesen bruker mer tid og ressurser på det som angår Ålesund.

– Oppbygging og utvikling av Ålesund sjukehus. «Vi forventer tydelige prioriteringer fra helse Møre og Romsdal om Ålesund sjukehus», sa ordfører Vinje Aurdal.

– Ålesund har lyst å prøve seg som testkommune med å overta hele ansvaret som den statlige delen av Nav har i dag. Nye oppgaver betyr nye arbeidsplasser.

Var det alt?

Vil forstørrelsen av Ålesund kommune kunne påvirke andre deler av samfunnslivet i Møre og Romsdal? Kommunene er jo grunnmuren for mange offentlige tjenester. Her er noen problemstillinger vi kan tenke over:

– I løpet av året vi er inne i, skal de politiske partiene nominere kandidatene til fylkestingsvalget 2019. Hvor sterkt vil den nye Ålesund kommune bli synlig i nominasjonene og på valglistene? Kan partiene unngå å ta hensyn til kravet fra kommunen med 67.000 innbyggere, i konkurransen med for eksempel Sunndals drøyt 7.000 innbyggere eller Hustadvika kommunes rundt 12.000 innbyggere?

– Hvordan blir styrkeforholdet mellom regionrådene i fylket?

– Kan Ålesund kommune trekke til seg de beste fagfolkene, i konkurranse med fylkeskommunen, Fylkesmannen og de øvrige kommunene?

– Hvordan posisjonerer Ålesund seg i forhold til resten av landet når det kommer til å utvikle kompetansemiljø?

Brutalt sagt: Hva hjelper det at fylkespolitikerne har vedtatt at det er Kristiansund-regionen og Eiksund-regionen som skal ha førsteretten til å få nye statlige arbeidsplasser, når det er Ålesund som kan legge oppimot 90.000 innbyggere på kjøttvekta?

Hvordan ser resten av fylket på oppbyggingen som skjer i Ålesund? Har dette vært en del av de strategiske diskusjonene i Vestnes, Rauma, Nye Molde, Hustadvika, Aukra og Gjemnes? Er næringslivet våken på Ålesunds-veksten? Det handler jo også om å vinne kampen om de klokeste hodene.

Ordfører Eva Vinje Aurdal smiler lurt og sier: «Det kjem an på størrelsen».