LESERINNLEGG

Tvangsflytting av ansatte og motivasjon

Har Senterpartiet ambisjoner om å ta opp kampen om kommunismen med Rødt?

Frode Heimen, 3. kandidat i Møre og Romsdal Venstre.  Foto: Privat

Meninger

Skrevet av Frode Heimen,
3. kandidat i Møre og Romsdal Venstre

Alle som har hatt en vanlig jobb, vet at motivasjon og trivsel er viktig for at folk blir stående i jobb. Det undres meg at en ordfører går ut i media og mener at tvangsflytting av fødekompetanse fra Molde til Kristiansund er en god ide. Hvor mange av hennes egne kommunalt ansatte i Hustadvika kommune setter pris på tvangsflytting?

Tvangsflytting av eldre som har levd på samme sted i 100 år og tvangsflytting av ansatte – dette begynner å se ut som Sp har ambisjoner om å ta opp kampen om kommunismen med Rødt?


Mener fødedrift i Molde er kjempeviktig - og at ansatte kan beordres til Kristiansund for å gjenåpne der

Tove Henøen (Sp) mener ansatte kan beordres til Kristiansund for å sikre fødedrifta der. Samtidig sier hun at fødedrift i Molde er kjempeviktig.


Det er 5,5 gynekologer i Molde, hvordan skal man kunne føde på begge steder, til alle døgnets tider om noen av disse er tvangsflyttet? Det er jo også en mulighet for at fagfolk har et personlig liv også i form av både små barn og fritidsaktiviteter som man skal rekke. Selv om politikere vil ha fødeavdelinger nær folket, så er det i praksis umulig uten en god rekrutteringsprosess.

Løsningen ligger jo selvsagt i rekruttering. Finnes det ikke nok gynekologer og fagfolk i Norge så må man se inn i EØS/EU-området og rekruttere via arbeidsinnvandring. Men Sp vil både stramme inn arbeidsinnvandringen og kutte båndene til EØS – som er en av faktorene for å forenkle rekruttering i akkurat slike situasjoner som vi står i nå.

Som lokalpolitiker og vanlig mann i vanlig jobb, så er det umulig for meg å overprøve fagkompetansen i et slikt spørsmål, så for meg må det faglige være forankret – ut over det, så må rekruttering løses på helt andre måter enn å tvangsflytte folk, risikere at de slutter – og dermed stå uten fødetilbud i Nordmøre og Romsdal. Det skal ikke mange oppsigelsene til før det faglige kan være truet – også i Molde.

Jeg som politiker synes slike saker er ekstremt vanskelig, og kan med hånden på hjerte ikke love løsninger, når storsamfunnet ikke lykkes med rekruttering. Men jeg kan love en ting – at om ansatte tvangsflyttes, så flytter de før eller siden frivillig, til mer stabile og forutsigbare arbeidsforhold. Da gjerne et annet sted i landet.

Så om Sp ikke klarer å mirakuløst føde ut ferdige gynekologer på fødestua, så må man se på betingelser og trivselsfaktorer, for så å starte en internasjonal jakt etter kompetanse via EØS. En i dette tilfellet en nyttig avtale, som Sp er så giret på å komme ut av.

En borgerlig regjering kan være mye og mangt for mange – men de er en garantist for at EØS-avtalen består også etter høstens valg. Er det en ting dette samfunnet trenger så er det arbeidsinnvandring. Hele veksten i sysselsetting skyldes ikke overarbeidede gynekologer for 20-30 år siden i vårt hjemland, men arbeidsinnvandring.

En skulle ønske man klarte å være en politiker som lovde ting i øst og vest, men folket forstår at kloneteknologien ikke er kommet langt nok ennå. Heller en motivert fagperson litt lengre unna, enn en person som ønsker å komme seg hjem så fort som mulig.

Om helseforetaket ikke har vilje og evne til å rekruttere det som må til – så får heller vi politikere begynne å komme mer inn i styrene, få omprioritert litt midler. Til slutt bør vi omskrive fjellvettreglene og lytte til erfarne fagfolk.

Jeg vil også ha en løsning for lokale fødeavdelinger – men tvangsflytting er et rødt gufs som blåser inn som en kald vind fra en vinternatt i 1984.


Fødestriden

"Usannsynlig" å flytte Molde-miljø til føden i Kristiansund

Er det akseptabelt å fødestenge i Molde for å sikre gjenåpning av føde i Kristiansund? Else-May Norderhus mener det høres usannsynlig ut å flytte rundt på store fagmiljø på den måten.Flertall: rever at Høie instruerer om åpen føde i Kristiansun

Med Ap med på laget, er det nå flertall på Stortinget for å kreve at helseministeren instruerer Helse Midt om å holde fødeavdelinga i Kristiansund åpen.

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Meninger