LEDER TORSDAG 5. MARS

Varsling av krevende kjøreforhold

Urovekkende i trafikken: Det har vært en kraftig økning av dødsfall i trafikken i starten av 2020. Flere peker på krevende kjøreforhold som en forklaring.   Foto: Illustrasjonsbilde: Scanpix

Mye skiftende vær med krevende og uvante kjøreforhold.

Meninger

Starten på året har vært trist for norsk trafikksikkerhet. Ti personer mistet livet i trafikken i februar. En femdobling fra samme måned i 2019 og den verste starten på trafikkåret siden 2016.

Til sammen har 18 personer mistet livet i trafikkulykker i årets to første måneder. Utviklinga er svært bekymringsfull. Det høge antallet drepte er uvant i Norge, hvor trafikken normalt regnes som verdens tryggeste.

Vi har hatt en helt spesiell vær-vinter i hele Norge. Mye skiftende vær med krevende og uvante kjøreforhold. Raske endringer hvor vegen i det ene øyeblikket er våt og så plutselig har fryst til, er et eksempel.

Vanskelige kjøreforhold stiller større krav til dekk og teknisk utstyr på kjøretøyet. Men først og fremst mer oppmerksomhet fra oss sjåfører. Slik vintervegene har vært i år, er det større krav til å tilpasse farten og utvise stor oppmerksomhet.

Det gode sikkerhetsarbeidet og ikke minst den gledelige utviklinga i norsk trafikk må ikke bli en sovepute. I vinter har det vært flere politikere som har ønsker mindre trafikkontroll og høgere fart på norske veger. Vi er uenige. Det samme er ekspertene.

Både politi og organisasjoner som Trygg Trafikk viser med rette til at den norske modellen, «nullvisjonen» i trafikkarbeid, har gitt resultat som resten av verden misunner oss. Gjennom flere tiår har sikring av trafikanter med ulike verktøy gjort at antallet dødsulykker har falt kraftig.

Hvis det er en sammenheng mellom kjøreforhold og den markante økningen i dødsulykker denne vinteren, bør det kanskje vurderes flere nye tiltak. Hvordan få bedre varsling av krevende kjøreforhold er sjølsagt et alternativ som bør vurderes.

Samtidig må vi henstille til hverandre om å kjøre etter forholdene. Det betyr at vi setter oss skikkelig inn i hvilke forhold som kan møte oss på vår veg.