LESERINNLEGG:

Skoleelever i miljøkamp

Tre elever ved Eide barneskole: – Jeg bryr meg ikke om dere voksne rakker ned på oss unger for at vi streiker. Det er ikke oss det er dere!

Miljøkamp: Alida Tøsse, Johannah Roaldsøy og Sondre Krakeli er elever ved Eide barneskole.  Foto: Oddbjørn Harnes

Meninger

Alida Tøsse, 7B ved Eide barneskole.

I dag står vi her fordi vi på Eide barneskole ønsker å bidra til miljøkampen.

Vi er inspirert av den svenske jenta Greta Thunberg, som startet opp med «skolestreik for miljøet». Det er mye snakk om Klima og Miljø i dag. Men jeg syntes det er dumt å bare snakke om det, hvis ingen gjør noe med det. Det som plager meg mest er all forsøplingen av jordkloden vår. Bare ved at vi ikke gidder å kaste ting i søpla, så er vi med på å skade og drepe dyr!

Plast er et stort problem for miljøet og klimaet. Når vi kaster plast ut i naturen kan det ta opptil 450 år før det forsvinner. Og når plast deler seg så blir det til mikroplast. Hvis du kaster en plastflaske i havet, vil den fortsatt være der når ditt tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-oldebarn blir født!

Forskning viser at i år 2050 kommer det mest sannsynlig til å være mer plast enn fisk i havet. Dette er forferdelig å tenke på. Enten så spiser fisken plast og dør, eller så spiser vi fisk med plast inni.  Mange dyr tror at plasten er mat. Da tror de at de blir mett, men egentlig så sulter de seg selv. Tilslutt dør de. Når jegere er ute på jakt så finner de kanskje et rådyr som har spist plast. Sjødyr blir funnet døde og strandet på land, pga. av at de har satt seg fast i plast og ikke fått kommet seg løs.

Vi må gjøre noe med dette.  En av de viktigste tingene er å kildesortere og resirkulere. Gummi fra kunstgressbaner og bildekk er også noe som fort havner i havet.

Vi gidder egentlig ikke å rydde i de voksnes rot, men vi må det, siden det er vår fremtid. Vi har en jord som vi må ta vare på. Husk: det finnes ingen planet B!

Johannah Roaldsøy, 7B ved Eide Barneskole.

Da jeg var liten visste ikke jeg at jeg skulle stå her i dag og holde en appell om klima og miljø. Da jeg var liten visste jeg ikke at måten vi utnytter ressursene på jorda, holder på å ødelegge planeten. Jeg visste heller ikke at plasten holder på å hope seg opp i havet og naturen. Men nå som jeg vet om det, mener jeg at vi MÅ gjøre noe med det!

Alt starter jo med at vi er et forbrukersamfunn, altså vi kjøper – bruker - og kaster! Fabrikkene produserer varer, og stoffer slippes ut av fabrikker og biler. Luften får dermed alt for mye Co2. Da får vi større drivhuseffekt, og vi får global oppvarming. Det er jo sånn vi får problemer med klimaet. Klimaet blir varmere, og det blir mer storm, flommer, tørke og masse uvær. Og det er noe vi etterkommerne må leve med.

Vi vet også at regnskogen som vi på jorda er helt avhengig av, er på vei til å bli borte. 2017 var det verste nedhoggingsåret. Regnskogområder på størrelse med 40 fotballbaner ble hugd ned hvert eneste minutt! Så det er derfor vi må gjøre noe nå! Det er viktig å få med alle land på klimaavtalen. Fordi hvis vi skal klare dette så må vi gjøre det sammen!

Det er jo ikke vits og kjøre bil når vi har tusenvis av busser her i verden! Vi må være takknemlige for at vi har busser og bussjåfører som gidder og kjøre rundt i flere timer hver dag sånn at vi skal komme oss dit vi skal! Foreldre kjører ungene sine på skolen fordi at det er farlig trafikk rundt skoleområdet. Men det er jo ikke farlig når ungene kan sykle til skolen! Når flere foreldre kjører ungene sine til skolen når de egentlig bor rett i nærheten skjønner jeg egentlig ikke! Hvis de bare hadde latt være å kjøre ungene sine på skolen når de egentlig bare kunne ha gått eller syklet hadde det ikke blitt så mye trafikk. Og da hadde det heller ikke blitt et farlig område! Og folk som bor langt unna skolen kan ta en buss. De trenger jo ikke og bli kjørt til skolen når bussen kjører forbi der de bor. TAKK.

Sondre Krakeli, 7B ved Eide barneskole.

Da jeg var liten visste jeg ikke hva klima var og heller ikke om disse skadelige endringene som bare blir verre og verre for vert år som går. Men nå som jeg er blitt større, har jeg forstått hva som egentlig er problemet. Nemlig: Forurensing og forsøpling.  De voksne vil at vi skal ta en utdanning, men er det egentlig en framtid for oss?

En person kan ikke gjøre alt alene. Men hvis alle gjør litt, kan vi gjøre en forandring. Får å få et bedre klima må alle ta tak.

Man kan for eksempel kildesortere søppel både hjemme og på skolen, bruke handlenett på butikken, kjøre mindre bil, gå mer, kjøpe mindre varer som er pakket inn i plast.

Jeg bryr meg ikke om dere voksne rakker ned på oss unger for at vi streiker. Det er ikke OSS det er DERE! Dere må også gjøre noe. Jeg synes mange politikere gjør for lite.

Vi har bestemt oss for å plukke søppel både på våren og om høsten i skoletiden. Vi tar gjerne imot praktisk hjelp som hansker og søppelposer.

VI MÅ GJØRE NOE MED MILJØET NÅ! FØR DET ER FOR SENT!

-------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Facebook

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Meninger