LEDER LØRDAG 15. JULI

Sikkerhet på sjøen

«Det er skremmende hvis flere igjen dropper påbudt sikkerhetsutstyr i båten.»

Når ulykka skjer, er redningsvest livsviktig.   Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Meninger

I 2015 kom reglene om at en skal ha på seg redningsvest i båter under åtte meter. Reglene møtte mye kritikk og latterliggjøring. Mange protesterte. Men året etter, i 2016 viste tallene at drukningsulykker fra fritidsbåt hadde gått ned fra 20 til 15.

Vestpåbudet har faktisk hatt en stor effekt, mener Redningsselskapet. – Vi ser en sammenheng mellom nedgangen i drukninger og at vi redder flere liv, med at folk har blitt flinkere til å bruke flyteutstyr. Så vestpåbudet har faktisk en effekt, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet til NRK.

Dessverre har første halvår 2017 ikke vært like positiv. Helt ferske tall som presenteres i Sjøfartsdirektoratets statistikk «Dødsulykker med fritidsfartøy» viser at antall dødsulykker med fritidsbåt har økt kraftig i år. Fra 10 i første halvår 2016, til 16 i første halvår i 2017. Antallet omkomne i første halvår i år er også høgere enn 2015, 2014 og 2013.

I flere av drukningsulykkene har ikke de omkomne hatt flytevest. Det er skremmende hvis flere igjen dropper påbudt sikkerhetsutstyr i båten. Slik som vi vet at sikkerhetsseler i bil ofte redder liv og skaper færre alvorlige skader, kan også redningsvester redde i liv på sjøen.

Bruk av vest er kanskje det viktigste enkelttiltaket for å bedre sikkerheten. Det er en gruppe av befolkningen som skiller seg negativt ut. Voksne menn ignorer ofte vestpåbudet og er samtidig overrepresentert i fritidsbåtulykker.

Skal du styre skuta er både egen og andres sikkerhet det viktigste. Men det er også viktig å være en god rollemodell for barna. Ser barn at voksne dropper redningsvesten, er det et dårlig signal.

Båtlivet skaper gode opplevelser om sommeren. Vi har også tradisjon for litt mindre lover og regler på sjøen. Men påbudet om redningsvest er fornuftig og redder liv. Derfor håper vi alle som skal på båttur i sommer bruker redningsvest og bruker sjøvett!

Det er skremmende hvis flere igjen dropper påbudt sikkerhets- utstyr i båten.