Ennå to uker uten Ona-ferje

Folk på Ona må smøre seg med tålmodighet. Ennå vil det gå minst to uker før Torghatten Nord kan love dem ferjeanløp.
Sandøy

Problemferja Kvaløy blir i dag avløst av søsterskipet Vengsøy, som er nesten 100 prosent identisk, og som er tatt ut av ferjeruta i Troms og seilt sørover. Den lå i går i Kristiansund og avventet bedre vær for å krysse Hustadvika. Meningen er at den skal overta stafetten på Finnøya i ettermiddag.

Nye finner

Stedsvalget har imidlertid ingenting å gjøre med at Vengsøy nå har fått påmontert finner i bunn, som skal gjøre den lettere å styre og manøvrere.

– Vi har prøvd ut ferja med de nye finnene. De gjør styreegenskapene noe bedre, men fungerer likevel ikke optimalt, forteller Viviann Ekanger, som er markeds- og kommunikasjonssjef i Torghatten Nord.

Kvaløy går i løpet av helga til verft i Kristiansund, der den skal få påmontert tilsvarende finner, to bak og en foran.

Prøves ut

– Men vi prøver nå å samle erfaring med Vengsøy i ruta, slik at de finnene Kvaløy får blir optimalt utformet. Dette gjør at verkstedoppholdet vil ta lengre tid enn planlagt, minst 14 dager, sier Ekanger.

– Det har tidligere blitt antydet at Kvaløy også bør påmonteres kjøl. Vil det bli aktuelt under dette verkstedoppholdet?

– Det vet jeg ikke og det tror jeg heller ikke det er tatt noen avgjørelse på.

– Med Vengsøy skal ikke anløpe Ona, sjøl om den nå har fått bedre styreegenskaper?

– Vi kommer nok til å prøve den ut i havna på Ona, men om utbedringene er tilstrekkelig til at ferja kan settes inn også på Ona som forutsatt, kan jeg ikke svare på. Det må kapteinen avgjøre etter å ha prøvd ut ferja i strekningen, sier Viviann Ekanger.