Kvaløy tilbake i ruta

Utasundsferja MF Kvaløy har vært ute av sambandet siden søndag kveld. - Selvfølgelig ikke artig at slikt skjer første dagen, sier Viviann Ekanger i Torghatten Nord.

  Foto: Olav Skjegstad

Sandøy

Den nye utasundsferja gikk for første gang ruta mellom Ona, Sandøy, Orta, Finnøy og Småge søndag. Det til stor begeistring blant øyfolket som skal benytte seg av ferja fremover. Det skulle imidlertid bli en brå slutt på gleden da mannskapet ombord fikk mistanke om at ferja hadde hatt en grunnberøring. Ferja ble derfor tatt ut av sambandet bare noen timer etter jomfruturen.

Tilbake i drift

Klokken 12.00 mandag var imidlertid ferja tilbake i drift.

- Fartøyet går nå ruta, det var ingen skader på ferja. Sjøfartsdirektoratet har undersøkt fartøyet og hadde ingen bemerkninger, sier markeds- og kommunikasjonssjef Viviann Ekanger i Torghatten Nord til Rbnett.

Etter at Kvaløy ble tatt ut av ruta ble det etter hvert hentet inn en hurtigbåt som kunne frakte passasjerer.

- Vi fikk inn en hurtigbåt i går kveld som også gikk noen ekstraavganger i dag tidlig.

Ordfører rekvirerte ambulansebåt

Blant dem som ble stående å vente på ferje søndag kveld var Robert Coates.

- Vi kom med buss til Småge kvart over ni i går kveld og ventet på ferja som ikke kom. Etter hvert ringte jeg til selskapet og spurte om ferja var forsinket, da fikk jeg beskjed om at den var innstilt og fikk ikke vite om det ble satt inn erstatningsferje eller hurtigbåt, forteller Coates.

For å komme seg til Ona fikk Coates hjelp av Sandøy-ordfører Hans Endre Sæterøy, som fikk rekvirert en ambulansebåt til å frakte Coates og åtte andre passasjerer som ventet på ferje på Småge.

- Jeg har stor forståelse for at tekniske feil kan forekomme, men jeg synes kommunikasjonen til oss passasjerer kunne ha vært bedre. Jeg skjønner imidlertid at ikke alt er på plass enda, sier Coates, som samtidig sender en takk til mannskapet på ambulansebåten og bussjåføren som ventet etter endt arbeidstid for å se at alle kom seg av gårde.

- Beklagelig

- Har dere rutiner for hva som skal skje når ferja blir satt ut av drift?

- Vi hrar rutiner rundt dette og er et selskap med ganske mange fartøy. Vi har avtaler for å få hentet inn erstatningsfartøy, men det er selvfølgelig ikke artig at dette skjer på den første dagen. Det er beklagelig, men ble håndtert etter beste evne, sier Ekanger.

- Passasjerene etterlyser bedre kommunikasjon. Hvordan kan de få informasjon om ruteavvik?

- At passasjerene ønsker å kunne få beskjed på forhånd skjønner jeg godt. Passasjerene kan benytte seg av en SMS-tjeneste som gir beskjed om rutetrafikken, sier Ekanger og forteller at hun skal gjøre tilbudet mer tydelig på selskapets hjemmesider.

Du kan abonnere på rutetrafikk-opplysning på Torghatten Nords hjemmesider her.