Åpnet 18 turistveier på Trollstigplatået

Samferdselsministeren åpnet både Trollstigen og de 17 andre nasjonale turistveiene på Trollstigplatået lørdag formiddag.
Rauma

Under seremonien på Trollstigplatået kl 12.30 lørdag formiddag, var det samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa som foretok den høgtidelige åpningen av Nasjonal turistvei Geiranger-Trollstigen.

Men begivenheten var samtidig også offisiell markering av de 17 andre nasjonale turistveiene i landet, inkludert Atlanterhavsveien.

Meltveit Kleppa kom kjørende opp Trollstigen i veteranbil, og var ikke i tvil om hva hun syntes om den erfaringen:

- En fantastisk opplevelse, sa hun under seremonien.

I tillegg til ministeren, talte også vegdirektør Terje Moe Gustavsen, og fylkesordfører Jon Aasen.

Seglem og Alnæs

Åpningsseremonien hadde en fin kulturell ramme, med musikk av Åndalsnes og Isfjorden Skolekorps, Karl Seglem og hans kvartett, og gitarist Frode Alnæs.

Alnæs var dessuten konferansier.

Flere hundre mennesker hadde tatt turen til Trollstigplatået for å oppleve den historiske begivenheten. Vegvesenet har brukt milliardbeløp på å ruste opp Trollstigplatået, 76 år etter at Trollstigen ble åpnet av kongen i 1936.

Alarmen gikk

Opptakten til seremonien var for øvrig ikke uten dramatikk. Brannalarmen jaget alle ut av praktbygget på Trollstigplatået, like før statsråd Kleppa skulle åpne Nasjonal turistvei.

Men alle kom på plass der de skulle ute, og åpningen ble gjennomført som den skulle. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa hadde bunad, og satt på første rad sammen med fylkesordfører Jon Aasen. Fylkesmann Lodve Solholm satt på rekka bak.

Det regnet og blåste på Trollstigplatået lørdag formiddag, like før den offisielle åpningen av Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen skulle skje.

NRK har filmet kjøreturen fra Dalsnibba til Åndalsnes - følg den her!

Blåste i gang

Allerede en time før åpningen hadde Åndalsnes og Isfjorden Skolekorps blåst det hele i gang med noen låter.

- Dette er ett av de morsomste oppdragene jeg har vært med på, sier saxofonist Tarald Olav Dahle (18), som har spilt i korpset i åtte år.

Romsdals Budstikkes fotograf Ottar Rydjord fortalte kl. 11.30 at det foreløpig var lite folk på Trollstigplatået. De venter nå på bilkortesjen med statsråder, fylkesordfører og andre prominenser som skal markere den høgtidelige åpningen av Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen.