Fjellet Mannen i Rauma lekker som ei sil

Nye bilder og video viser hvordan vannet forsvinner inn i fjellet Mannen og danner farlige sprekker. Se video av den unike strømvirvelen som også går feil veg!

Rauma

På tur til fjellet Mannen i Rauma nylig, oppdaget Lasse Syvertsen en virvel som presser vann inn i fjellura.
Syvertsen fra Svelvik i Vestfold var på firmatur med opplevelser i Rauma, og gikk på en gaidet tur til Mannen og Børa.

Merkelig syn

– Fjellføreren vår fortalt om den store skredfaren fra Mannen og Børa. Han forklarte også om vannet som forsvinner ned i fjellet og danner farlige sprekker som utvider fjellet og som kan være med på å skape et stort fjellskred. Derfor kikket jeg ekstra på vannene ved Børa da vi kom fram dit. I det minste lille vannet mot fjellet Mannen oppdaget jeg den lille, men kraftige virvelstrømmen. Det var helt merkelig, sier Syvertsen.

Døpt Mannstraumen

Etter at den underlige strømvirvelen var funnet oppdaget også turdeltakerne at virvelen går motsatt veg av det som er normalt på den vestlige halvkule. Vannet gikk mot klokka. Vannstanden var rundt 40 centimeter der vannstrømmen forsvant ned i fjellet. Tjukkelsen på virvelen var omtrent et par centimeter. Det ble også laget et uhøytidelig navn på strømmen. Den ble døpt Mannstraumen etter fjellmassivet Mannen som vannene ligger nedenfor og er en del av.

Da fylkesgeolog Einar Anda fikk oversendt bildene ble han meget glad og ville gjerne bruke dem og videoene som dokumentasjon i sin presentasjon av fjellskredfaren ved Mannen.

Beste bilder og video

– Jeg har sett en slik strømvirvel et par gangen, men ikke så stor. Bildene og videoen er derfor det beste jeg har sett av fenomenet, sier Anda.

Lekk som en sil

Dette er et enda mer håndfast bevis på at fjellmassivet ved Mannen og Kroknesvannene på Børa er lekk som en sil. Det er ikke noen naturlige bekker som går ut over fjellsidene og mot Romsdalen ved Horgheim. Vannet som kommer ut fra Kroknesvannene går derfor inn i fjellet.

– Hva er årsaken til at virvelstrømmen var så synlig nå?

– Det var lav vannstand da bildene ble tatt. Da ser man strømvirvelen best. Akkurat som da proppen trekkes ut av et fullt badekar. Det er helt på slutten at man ser virvelen, forklarer Anda.

Går mot klokka

– Strømvirvelen gikk mot klokka. Hvorfor går strømmen motsatt veg av det som er vanlig på den nordlige halvkule?

– Hvis vannstrømmen får bevege seg uten forstyrrelser går den med klokka på den nordlige halvkule og mot klokka under ekvator. Det er jordrotasjonen som er skyld i dette. Men hvis virvelstrømmen blir forstyrret med forsterkende sidestrøm i steinene i vannet, kan den gå motsatt veg også her i den nordlige halvkule, forklarer Anda.

Fargeforsøk

Han forteller at det tidligere har blitt gjort forsøk med å sende farge ned i Kroknesvannene for å se hvor vannet blir av. Dette prosjektet ble gjort i 2007. Det tok tre til fire døgn før fargen kom ut av fjellet, sier Anda.

Da var det ingen markert strømvirvel i Kroknesvannene slik som den som er avbildet nå.

– Hvordan ser du på at bildene og videoen din av virvelstrømmen er viktig i dokumentasjonen av fjellskredfaren?

– Det er jo artig at bildene og videoen min kan brukes i en sånn sammenheng, sier Lasse Syvertsen.