Tom Erik Heimen med sølv i World Base Race – ønsker lovlig hopping i Trollveggen

25 år etter at fallskjermhopping fra Trollveggen ble straffbart, ønsker Tom Erik Heimen at forbudet oppheves.
Rauma

Basehopperen Tom Erik Heimen ønsker å tillate basehopping fra Trollveggen.

– Fjellet er ikke noe farligere enn de andre vi hopper fra, mener moldenseren som er en av landets aller beste basehoppere. Lørdag ble han nummer to i konkurransen World Base Race i Innfjorden.

I strålende sol og fantastiske forhold kastet han seg utfor Gridsetskolen i Innfjorden i finalehoppet mot Frode Johannesen fra Voss. I over 200 km i timen fikk de knappe 20 sekunders fritt flygetur, og en sikker fallskjermlanding ved publikumsbasen på bakken. Johannesen var raskest mellom startpunktet på toppen og mållinja nede i dalen. Men Heimen var fornøyd med egen innsats.

Overrasket

– Jeg hadde ingen ambisjoner for denne konkurransen fordi jeg har vært opptatt med så mange andre ting i det siste. Men det er jo morsomt å ta sølv, smilte en glad Tom Erik Heimen.

Som snart kommer på TV igjen. Denne gangen i en reklamefilm for sportsutstyrkjeden XXL. Opptakene er gjort ved fjellet Bispen og Bispesvingen i Trollstigen, men er helt nye opptak enn de vi har sett på tv tidligere. I vår fikk han enorm oppmerksomhet da han gjennomførte et meget spektakulært hopp ved Sognefjorden, i TV-serien ”Oppdrag Sognefjorden.

– Kommer det flere program i denne serien?

–Det er ikke meg imot. Det var morsomt. Men nå fikk jeg et innsyn i hvor mye arbeid og hvor lang tid det tar å lage en slik serie så skjønner jeg at det ikke er gjort uten grundige forberedelser. Jeg håper det blir tid og anledning til en ny runde, smiler Tom Erik.

Som kommer på kino i en ny amerikansk film om basehopping.

På kino

– Det er en film som tar for seg basehoppingens historie. Fra starten og fram til i dag. Det blir også et spennende prosjekt.

Basehopping i Romsdal fikk internasjonal oppmerksomhet da finnen Jorma Oster 23. juli 1980 kastet seg utfor Bruraskaret og landet trygt nede i dalen. Siden ble hoppet gjentatt av mange andre. Men hoppingen førte også til flere redningsaksjoner og etter mange dødsfall ble hopping i Trollveggen forbudt i 1986.

– Det hoppes fortsatt i Trollveggen. Og selv om dette ikke er noe jeg har tenkt å bruke mye tid og krefter på, så mener jeg det er på tide å oppheve forbudet, sier Tom Erik Heimen.

– Jeg har forståelse for at redningsmannskap synes det er for farlig å drive redningsarbeide helt inne ved Trollveggen. Men med dagens utstyr kommer vi mye lenger ut fra veggen enn hva som var tilfelle da forbudet ble innført. I dag kan vi jo hoppe fra fjellet på motsatt side av dalen, fly over til Trollveggensiden og ut igjen.

Juvelen

Etter det Romsdals Budstikke erfarer dro flere av deltagerne til Trollveggen etter World Base Rase for å prøve hopping i det eneste fjellet som er forbudt for basehopping i Norge.

– Det er Trollveggen som er selve juvelen. Romsdal er et perlesmykke, med mange flotte fjell å hoppe fra. Men det er ingenting som kan måle seg med Trollveggen, mener Heimen. Som etter hoppet ifra Gridsetskolten tok med familien på ferietur til Sør-Europa. Frankrike og Italia venter.

– Fri fra hopping også?

– Ikke helt. Familien har innvilget tillatelse til to hopp i Frankrike, smiler Tom Erik Heimen.