På lag med Giske og kronprinsen

Hva har kronprins Haakon, Ole Robert Reitan og raumaværingen Øystein Skiri til felles? Jo, de er alle tatt ut på næringsminister Trond Giske sitt superlag.
Rauma

MOLDE: For snart ti år siden startet Øystein Skiri fra Flatmark i Romsdalen opp mobilteknologi-firmaet Boost Communications. Første året var omsetningen på 50.000 kroner. I år er forventet omsetning på rundt 30 millioner kroner, og Boost med datterselskap har 25 ansatte. Gründer og daglig leder Øystein Skiri tror den positive utviklingen bare vil fortsette, og han har nå fotballklubber som FC Barcelona og Kaizer Chiefs i kundeporteføljen, sammen med alle de norske eliteserieklubbene. – Vår filosofi er at vi hjelper mediehus, mobiloperatører, fotballklubber og store annonsører til å få tjenestene sine ut på folks mobiltelefoner. Våre løsninger er egenutviklet, forklarer Øystein Skiri om firmaet sitt, som har hovedkontor i Trondheim.

Fikk telefon.

Raumaværingen fikk nylig en telefon fra Nærings- og handelsdepartementet med forespørsel om han ville være med i ei spesialgruppe for unge næringslivsledere. Gruppa er satt sammen av næringsminister Trond Giske. og består av 20 personer i kategorien yngre ledere med bakgrunn fra ulike bransjer og bedrifter. VG skriver at «Giske har bedd kronprins Haakon og flere av Norges rikeste arvinger om hjelp til å finne ut hva landet skal leve av i framtida». – For det første synes jeg det er veldig hyggelig å bli spurt om å være med i denne gruppa. Det er jo artig at firmaet vårt er blitt såpass lagt merke til i departementskretser. For meg handler dette om å utvide kontaktnettet og møte folk som har kommet lenger i sin næringslivskarriere. Jeg får sparre med de beste og lære av dem. For mitt firma er dette en fin mulighet i en oppbyggingsfase. Vi får også en god PR-gevinst, mener Øystein Skiri, som gleder seg til å møte gruppekolleger som kronprins Haakon, Ole Robert Reitan (Rema 1000), Jon S. von Tetzchner (Opera Software) Cecilie Fredriksen (Golden Oscean Group Ltd) og Thomas Wilhelmsen (Wilh. Wilhelmsen ASA).

Snart oppstart.

– Vi skal ha et oppstartsmøte i Oslo den 16. mars og får da vite mye mer om det videre løpet for gruppa. Jeg gleder meg til å få treffe nye folk og få mer informasjon om prosjektet, sier 25-åringen. Trond Giske samler yngre ledere som et ledd i Regjeringens prosjekt «Samarbeid for arbeid». De yngre lederne skal dele sine erfaringer og sin kunnskap m ed næringsministeren. «Medlemmene vil fra sine ulike ståsteder dele erfaringer om trender og utviklingstrekk som påvirker hvordan norsk næringsliv kan komme til å se ut i framtida, med 2020 som aktuell horisont. Gruppen skal ikke komme med anbefalinger til strategier eller tiltak, men være en arena for å utveksle kunnskap om norsk og internasjonalt næringsliv, og om hva Norge kan leve av i framtida», skriver departementet i en pressemelding.

Spennende gruppe.

– Det er en veldig spennende sammensetning i denne gruppa. Jeg visste ikke noe om hvem de andre var før jeg leste det i avisa lørdag, sier Øystein Skiri. Men kjendisutvalget til næringsministeren får hard medfart av politikere og næringslivsfolk. – Giske fortsetter der han slapp som kulturminister. Han bygger kjenge personer rundt seg og gir eksklusiv adgang. Jeg sitter med en uggen følelse. Det siste vi trenger i norsk næringspolitikk er et kaffeselskap der noen skal prate sammen i det vide og brede, sier stortingsrepresentant Harald Tom Nesvik (Frp) til VG. Giske forsikrer at det ikke var et kriterium å være kjendis for å få delta i gruppa, noe valget av blant andre Øystein Skiri er med på å bekrefte. Næringsministeren avviser at rådet er satt sammen for å gi eksklusiv adgang for kjente folk. – Gruppen skal løfte blikket fra dag til dag-politikk og utveksle erfaring og kunnskap. Så vil den kunnskapen danne grunnlag for mine og andre politikeres valg i framtida, sier Giske. Kronprinsen får refs fra statsvitere og fagbevegelsen for å delta i Giskes superråd. – Kronprinsen burde kjenne sin egen begrensning. Også Giske burde vite bedre, sier professor i statsvitenskap Trond Nordby til NTB. Statsviter Carl-Eirik Grimstad mener superrådet fort kan bli et supperåd. – Enten er dette et supperåd som vi godt kan klare seg uten, eller så bør kronprinsen holde seg langt unna. Men det er selvfølgelig forståelig at en voksen og oppegående person har lyst å delta i slike sammenhenger, slik at man kan få følelsen av å gjøre noe annet enn å klippe snorer, sier han. Se flere nyheter fra Rauma