Beste starten på laksefisket på 40 år

Eventyrlig fiske i Visa

– Det er fisket over seksti laks i Visa de første 14 dagene av sesongen, den største på 13,2 kilo.
Nesset

Det sier leder i Visa samarbeidsutvalg, Kåre Hindhammer.

– Ja, det er så utrolig mye fisk i elva at jeg er nesten ikke er tilsnakkendes, sier han.

Sjøl hadde han en storrugg på 15–18 kilo på torsdag, men mistet den før han fikk landet den.

– Den skulle jeg gjerne ha sett på land. Nå er jeg klar til å ta nye kast for om mulig å få ruggen på kroken igjen, sier Hindhammer.

Og enda har ikke været vært helt ideelt for fiske. Det har vært for kalt i elva med snøsmeltinga og mye nordavind.

– Med en gang austavinden kom på fredag steg elva og bare på få timer ble det landet fire lakser, forteller Kåre Hindhammer.

60 laks

Så langt i sesongen er det tatt cirka 60 laks fra Visa. Detter eteer to ukers fiske, og enda er det fire uker igjen.

– Er det mye oppdrettslaks å se?

– Nei, jeg kan ikke se så langt at det er noen fra noe oppdrettsanlegg. Laksen er i god kondisjon og det er ikke noe som tilsier at det er oppdrettslaks. Vi skal ta skjellprøver og ser hvor han hører til, om det kan være innslag av Eiralaks, sier Hindhammer.

– Hvilke regler gjeld er for fisket i Visa?

– Vi lar de fleste få fiske, så det er visse begrensninger når du først har fått fisk. Blant annet så får du ikke fiske videre om du har fått to lakser en dag. Videre må du vike plass når du i løpet av en uke har fått tre lakser, forklarer Hindhammer

Dessuten er det ikke fiske mellom klokka 24 og 06 om morgenen. Det er for at fisken uforstyrret kan få dra lenger opp i elva i løpet av natta.

Beste på 40 år

– Jo, det er eventyrlig at vi andre året på rad får bra fiske, sier en annen grunneier Jan Rindli, som også driver campingplass like ved Visa.

– Ikke på førti år kan jeg huske at det har vært en slik start på fisket i Visa. For campinggjestene er det en flott opplevelse å stå i elva når det gir slike uttellinger.

– Elva er helt ideell nå. Stigende temperatur gir større vannmengde, sier Kåre Hindhammer .

Under brua viser Hindhammer oss 7–8 lakser som står i strømmen og er klar til å gå opp i elva.

– Den biter ikke på nå, laksen ser oss på brua. Det er her jeg fikk laks både i går og i dag. Den i går var på 4,3 kilo. For at den skal bite på, må jeg trekke lenger opp i elva og brua må være tom.

21 kg

Lenger nede står familien Østvold fra Skreia. De har landet fire lakser siste døgnet og for øvrig den største på 6 kilo. Men å slå sambygdingen Frode Skogstrand fra Skreia som 29. juli i 1982 landet en laks på 21,3 kilo, er ikke enkelt.