Nesset kommune vil ha folk i alle tomme hus

Valgte Nesset for fjell og sjø

Marie Teigland (25) og Simone Tessa (27) har bodd i flere land. Drømmeheimen fant de i Nesset.
Nesset

NESSET: Der var Sjurgarden på Rød til salgs, og det unge ekteparet slo til.

– Jeg søkte et sted nær sjøen, Simone søkte mot fjellet. Her fant vi begge deler, i tillegg har vi rikelig med plass både ute og inne, sier Marie Teigland til Romsdals Budstikke. De startet sitt nye liv i Nesset med en skikkelig fjelltur på fjellet Skjorta.

Paret tar mot oss i tunet på garden, som er en av de eldste på Rød og ligger svært vakkert til. Bygningene har særpreg, men det ligger mye arbeid og venter med oppussing. Skog er det imidlertid mye av på garden, og Simone har allerede kjøpt seg motorsag. Det skjedde på Dyregoddagene i Gjemnes.

Fra 1860

For fire dager siden flyttet de inn i det 24,5 meter lange våningshuset fra 1860. I noen av rommene er det tømmervegger også innvendig, dette er et hus med mange rom, særpreg og muligheter.

Det er nettopp mulighetene Nesset kommune fokuserer på gjennom aksjonen «Folk i alle hus». Når man kjører fra Molde til Eidsvåg, er det ikke til å unngå å legge merke til mange store og tomme hus. Ordfører Rolf Jonas Hurlen har sammen med administrasjonen og politikerne i kommunen satt seg store mål for å få lys i vinduene igjen og folk i husene.

Klare mål

– Vi har rundt 100 slike tomme hus i Nesset. Innbyggertallet i kommunen er i dag 3.000, vi vil svært gjerne bli flere. Da må vi fylle opp huse ne. Målet med aksjonene er å få 40 nye innbyggere og få omsetning på ti gardsbruk som i dag står ubrukt. Vi har også med oss fylket på dette, og det er opprettet databaser med oversikt over ledige bruk, sier Rolf Jonas Hurlen.

Simone Tessa er fra en liten fjellandsby nær Torino i Italia, Marie Teigland vokste opp i Arna, bodde på Skåla som tenåring og har seinere studert både i Norge og utlandet. Simone er ingeniør, Marie er geograf.

Nå er det ivrige etter å komme i gang på Rød. Begge har sikret seg jobb og er dagpendlere til Molde. På sikt har de lyst på jobb i kommunen der de bor, dersom noe skulle dukke opp. Dette har med tilhørighet å gjøre, mener de.

Begge har reist mye og sett mye av verden. De ble kjent gjennom utvekslingsarbeid for organisasjonen AFS. Møtet skjedde i Belgia. De giftet seg i Italia i høst, nå er begge blitt romsdalinger.

Livskvalitet

Simone frykter ikke stillheten, tvert imot setter han stor pris på den. Begge ville ha plass rundt seg, derfor var et gardsbruk det rette. Og plass er det nok av, totalt har eiendommen 800 dekar. Det er 100 dekar skog. Innmarka blir stelt og slått av naboer som har leieavtale på dette.

– Dette er den beste løsningen nå. Fjøset og låven er gammel, og det er lenge siden det var dyr der, sier Marie. Inne på låven står det mye gammelt redskap, på garden er det også andre bygninger.

De har kjøpt garden for det de kaller en overkommelig pris. De har ikke mottatt økonomisk støtte fra kommunen, men Rolf Jonas Hurlen sier det vil være naturlig å diskutere etableringsstøtte også til unge mennesker som kjøper gardsbruk og tomme hus, på linje med det tomtekjøpere får.

Inkludert

– Vi vil ha flere mennesker i Nesset. Marie og Simone er to slike, sier Rolf Jonas Hurlen og overrekker en blomsterbukett fra kommunen. Inger Anne Øyen fra Rød Vel kommer også innom for å ønske sine nye sambygdinger velkommen.

– Kjempestas å få nye folk til bygda. Vi er inne i en fin utvikling her nå, smiler Inger Anne Øyen.

Marie og Simone gleder seg over all plassen både inne og ute. De gleder seg også til å ta imot gjester. Samtidig vet de at det ligger mye arbeid og venter.