Damen bak gevirene

Hvorfor henger det knallfargede elggevir langs riksvei 3? Marianne Mittet Solbraa fra Rød mener det vil gi en tryggere og morsommere kjøretur i Østerdalen.
Nesset

Marianne Mittet Solbraa er oppvokst på Rød i Nesset kommune, men er nå bosatt i Løten. Der jobber hun som prosjektleder for Statens vegvesen. Hennes siste prosjekt har fått mye omtale i media den siste tida, både på godt og vondt.

- Undersøkelser viser at mange av ulykkene på denne belastede vegen skyldes mangel på oppmerksomhet. Det er ingen hemmelighet at furuskogen nedover østerdalen her kan oppleves som ganske monoton, sier Mittet Solbraa til Rbnett. Hennes jobb har vært å lede ei prosjektgruppe som skal bedre trafikksikkerheten på strekninga, og gi bedre reiseopplevelser.

Trafikantens opplevelse

Prosjektet heter "Trafikantens opplevelse", og er delt i tre deler. Punkt én er vegetasjonsrydding.

- Ved å åpne opp langs vegen skaper vi litt variasjon i naturen. Det går nå for eksempel an å se elva enkelte steder.

Punkt to er lyssetting. Mittet Solbraa forteller at de blant annet skal lyssette ei bro og et gammelt fjøs.

- Det er for å skjerpe trafikantens oppmerksomhet ved å gi stimuli, slik at reiseopplevelsen økes og ulykkene reduseres. Og så blir det kanskje morsommere for barna i baksetet også, å ha noe å se på.

Koster én million

Det mest diskuterte tiltaket er punkt nummer tre - landevegskunst. Det gjennomføres ved å henge opp hundre elggevir på trærne. Gevirene er to meter brede og i knallfarger, og vil vises godt fra vegen. Vegvesenet har fått kritikk for å bruke nesten en million kroner på gevirene.

- Noen mener det er bortkastede penger, men de har ikke satt seg inn i bakgrunnen for hvorfor vi gjør dette. Enkelte påpeker også at pengene skulle blitt brukt til å utbedre vegen - men du får ikke mye veg for én million kroner, da tror vi dette vil ha større effekt, sier Mittet Solbraa. Hele prosjektet vil koste 3,3 millioner kroner.

Grunnen til at prosjektgruppa valgte elggevir som landevegskunst, er rett og slett at det er mye elg i området.