Forsinkes med ett år?

Tidsplanen for byggestart av Nye Molde sjukehus kan sprekke med ett år. Departementet ruger på rapporten med de nedjusterte arealene og kostnadene.
Molde

Molde: For snart ett år siden sendte Helse Midt-Norge rapporten om Nye Molde sjukehus til Helse- og omsorgsdepartementet. 25. juni i år sendte Helse Midt-Norge den reviderte konseptrapporten for nysjukehuset til departementet. Departementet har ikke sagt noe i månedene som har gått.

Etterlyser svar.

- Jeg tok opp spørsmålet om konseptrapporten for Nye Molde sjukehus med departementet forrige uke. Jeg har all mulig respekt for at departementet trenger en viss tid på en så omfattende, men vi skulle gjerne hatt et svar. Jeg kommer derfor til å ta opp dette spørsmålet når jeg møter departementets folk i Oslo i dag. Vi ønsker ikke at tidsplanen for Nye Molde sjukehus skal ryke, sier styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge til Romsdals Budstikke.

Lovet oppstart i 2012

Sjukehusprosjektet i Molde er på helseminister Bjarne Håkon Hanssens ordre redusert til å koste 2,5 milliarder kroner pluss byggelånsrenter. Det betyr 2,627 milliarder kroner. Byggestart har helseministeren satt skal være i 2012. Men for å klare byggestart i 2012, må alle ledd i planleggingen gå knirkefritt. Planene består av tre deler: En idéfaserapport, en konseptrapport og en forprosjektrapport. Helse Nordmøre og Romsdal er for lengst ferdig med konseptrapporten, og er i innspurten med å lage forprosjektrapporten. Problemet er at Helse- og omsorgsdepartementet må ha godkjent konseptfaserapporten før både det lokale styret i helseforetaket og styret i Helse Midt-Norge kan behandle forprosjektrapporten. Det er denne behandlingen styret i Helse Nordmøre og Romsdal venter utålmodig på.

Ba om hjelp

24. september i år sendte styremedlem John Harry Kvalshaug en e-post til statssekretær Dagfinn Sundsbø (Sp) i departementet og ba ham øve påtrykk for at konseptrapporten ble raskt besvart. Og i forrige uke etterlyste styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge svaret fra departementet på konseptfaserapporten. Etter det nye konseptet er Nye Molde sjukehus redusert til rundt 44.000 kvadratmeter. Deler av nysjukehuset skal bygges som et tomt skall, med sikte på å holde kostnadene nede.

Vil holde tidsplanen

Styreleder Helge Aarseth har gjentatte ganger understreket hvor viktig det er at tempoplanen for nysjukehuset holdes. Derfor venter helseforetaket utålmodig på om departementet har kommentarer og synspunkter på sjukehusplanene som er redusert både i omfang og pris. Kommer byggingen av sjukehuset i gang i 2012, vil sjukehuset kunne tas i bruk tre år seinere, det vil si i 2015. Se flere nyheter fra Molde Se flere sjukehussaker her