Slik så ufo-en ut

Det uidentifiserte flyvende objektet (ufo) som ble sett ved Skjevika før helga, så slik ut. Og ble sendt opp av et selskap i Hungnesvegen 20.
Molde

Det forteller Karstein Eikrem, som for anledningen omtaler heimeadressa som "utskytningsrampe 20".

Eikrem og sommergjester satt og hygget seg i hagen i Skjevika øst for Molde sist torsdag kveld, da de fant på at de ville teste en kinesisk lykt.

- Det var en av feriegjestene som hadde med seg et slags byggesett med en slik en, med silkepapir og en sak du fester under som er innsatt med tennvæske. Når du tenner på og den tar skikkelig fyr, sendes varme opp i ballongen. Når silkepapiret fylles med nok varmluft, stiger hele lykta til værs, forteller Eikrem.

Er det helt vindstille, vil den stige rett opp i ca. ti minutt før det slokner og silkepapiret med ramme rundt, faller ned.

Sendte opp to lykter

Klokka var drøyt kvart over ti torsdag kveld da de sendte den første lykta, som drev østover innover fjorden.

Litt over elleve sendte de den andre.

- Det var den andre han så, Johan Hatlestad i Langåsveien litt borti her. Den lykta gled ganske fint utover, forteller Eikrem.

- Ventet dere reaksjoner fra folk som fikk se dette?

- Vi ventet vel at noen kom til å reagere på det, ja. Men jeg må innrømme at vi lo godt da Hatlestad mente fenomenet måtte være ti meter langt og fem meter bredt. Lykta er i virkeligheten en meter høg og en halv meter i diameter, sier Eikrem lattermildt på telefon fra en en liten biltur til Kristiansund.

I bakgrunnen høres god stemning og morsomme kommentarer fra de andre i bilen.

Selges i hele Norge

Sommergjesten som hadde med seg byggesettet, Runar Jensen, er salgssjef i firmaet som kjøper dem inn fra Thailand og Kina - Sky High Productions.

- Sånne lykter er vanlig i Asia, veldig fint og koselig å se på, sier Jensen. Og legger til at desember egner seg bedre enn sommeren, for jo mørkere, desto bedre kommer den lysende lykta til sin rett.

- Er dette lovlig, i forhold til brann og fly for eksempel?

- Ja, det er ingen fare med dette. Vi har ikke fått melding om noen problemer, sier Jensen.

Om brannfare sier Eikrem at så lenge flammen brenner, så holder lampen seg flyvende. Den faller ned først når det slukner.

- Eneste fare måtte være om man tenner på en slik når det blåser mye. Da kan lykta havna borti et tre eller noe mens det brenner. Men man sender jo ikke opp en sånn når det blåser, sier han.

Jensen forteller at de selger disse lyktene over hele Norge:

- Men vi er bare i begynnelsen av denne trenden, så det er ikke så mye ennå.

Dermed er det ikke utenkelig at det vil bli flere kinesiske silkepapir-lykter å se i regionen i tiden framover.