Så uidentifisert flyvende objekt

Johan Hatlestad på Hjelset hadde akkurat sett OL-håndball på tv da han registrerte det han trodde var nattflyet. Det var det definitivt ikke.
Molde

Det var lys sommernatt med nesten klar himmel utenfor hos Johan Hatlestad i Langåsvegen på Hjelset torsdag kveld. Etter å ha sett håndballkampen i OL mellom Sverige og Island, satte han seg på verandaen for å ta en røyk. Drøyt kvart over elleve så han lenger inn i fjorden det han antok var nattflyet, som pleier å ta svingen om Hjelset og gå inn for landing på Molde lufthavn østfra.

Han ventet å få høre flyduren etter hvert. Den kom ikke.

- Så fikk jeg se at det fløy ganske lavt forbi over fjorden, lavere enn Skåla, men uten at jeg hørte en lyd! Da skvatt jeg, og sprang og henta kikkerten, forteller Hatlestad.

Verken fly eller helikopter

Den pensjonerte byggmesteren og bygge- og anleggsingeniøren syns verken det lignet et fly eller et helikopter, men understreker for ordens skyld at han ikke tror på UFO-er.

- Jeg vil anslå at det var omtrent ti meter langt, og ca halvparten så bredt, med et kraftig lys under. I kikkerten så jeg at dette var en bred og lang flamme. På sidene av flammen så jeg at det var svart under.

Han sjekket klokka – den var 22.19 – og fulgte deretter "luftfartøyet" i fem minutt før det steg og forsvant i skyene.

- Da så det ut som om det hadde passert flyplassen. Det hadde ikke vært noe problem å få bilder av dette, for det var lyst og klart. Men jeg kan ikke ta bilder med min mobil, og hadde ikke kamera tilgjengelig, sier Hatlestad.

Ufo-observasjon

En kjapp sjekk på UFO-Norge.no, viser at Hatlestad ikke har vært alene om å observere fenomenet. I motsetning til ham, er det noen som har tenkt det kunne være en Ufo, og rapport det inn som en ufo-observasjon på Kleive 3. august 2012.

Hatlestad erkjenner at han ble litt skipla av hele opplevelsen.

- Jeg har aldri sett noe så rart i hele mitt liv. Nå lurer jeg på hva det kan ha vært. Det nærmeste jeg kan tenke meg, er Forsvaret, at de hadde en øvelse eller noe.

Kjenner ikke til

Lufthavnsjef Jon Offenberg ved Molde lufthavn kjenner ikke til noen flyvning som kan stemme med Hatlestads observasjon seint torsdag kveld. Det gjør heller ikke Avinor-vakta ved Molde lufthavn. Og ikke Bodø kontrollstasjon, som har oversikt over luftrommet høgere enn 3.500 fot helt ned til Stad.

Kinesisk silkelykt?

På Ørland hovedflystasjon får Rbnett opplyst at de verken har hatt øvelser eller redningsoppdrag i dette området på det aktuelle tidspunktet. Men vakthavende offiser mistenker at observasjonen kan dreie seg om en kinesisk silkelykt.

- Det er et partytriks som ungdom lager av og til, silkepapir med en oljelampe under. Så stiger den til værs, og er fin å se på. Vi får mange henvendelser hit på grunn av slike, sier han.

Også ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan ved Bodø, får vi presentert samme teori:

- Det kan ha vært kinesisk silkepapir med oljelampe under. Under spesielle vær- og lysforhold kan et slikt fenomen virke større enn det er, sier Bent-Ove Jamtli, vakthavende offiser Luft.

Noen annen forklaring kan han ikke komme på.

Avviser silkelykt

Pensjonisten Johan Hatlestad, som i mange år hadde ansvar for forhåndsvedlikehold på installasjoner på flere oljerigger, avviser den teorien.

- Dette var ikke noen kinesisk lykt, nei. Jeg har sett slike lykter før, og vet at det ikke var det jeg så. Den beveget seg riktig nok mye saktere enn et fly, men fortere enn en slik silkegreie kunne gjort. Det var jo nesten vindstille.

Så DU dette fenomenet over indre deler av Molde seint torsdag kveld? Fortell om dine observasjoner i kommentarfeltet under.

Har du bilder? Send til tips@rbnett.no