Romsdals eldste er død

Karen Haukebø sovnet inn tirsdag, 106 år gammel.
Molde

Haukebø var Romsdals eldste kvinne og ville fylt 107 år 16. mai. Hun døde tirsdag 7. februar, og det blir begravelse fra Røbekk kirke onsdag 15. februar.

Samfunnsengasjert

Haukebø har vært en samfunnsengasjert kvinne, og så seint som i mai i fjor lot hun seg intervjue av Romsdals Budstikke. Her var hun klar på politiske saker som vegutbygging og bruken av oljepenger, og hun var veldig fornøyd med at Haukebøtunnelen endelig var kommet på plass. Tidligere var det stor trafikk gjennom tunet der hun har bodd på Haukebøen.

Karen Haukebø ga også sin egen oppskrift på et langt og godt liv:

– Godt kosthold. Man må ikke spise foredlet mat, men bruke ekte varer. Det å arbeide gir god helse. Ingen blir dårlig av det! Jeg har vært bonde hele livet, det er det likaste yrket som finnes. God middag hver dag er viktig. Og så har jeg hatt en god mor og bestemor som har lært meg mye, sa hun i intervjuet for snart ett år siden.

Les hele intervjuet her

Oscar II var konge i Norge

Karen Haukebø ble født 16. mai 1905. Da var Kong Oscar II regent i Norge, og Kong Haakon overtok seinere på året etter unionsoppløsningen. Andre fakta om 1905:

* Albert Einstein lanserte relativitetsteorien

* Norges befolkning var 2,3 millioner

* 8,1 prosent av alle nyfødte døde før de ble ett år

* Forventet levealder for kvinner født i 1905 var 56,9 år

* 13.269 par giftet seg, og 234 par skilte seg

Eldst i Norge

Norges eldste nålevende person er Kirsti Øktedalen (109) i Nore og Uvdal. Hun ble født 29. juni 1902. Eldst i fylket er Marte Walde (107) i Volda.