Advarer mot firma

Mannen bak TBF Maling og Vedlikehold har på kort tid blitt anmeldt fire ganger. Nå advarer politiet: – Det er åpenbare svindelforsøk og bedrageri.
Molde

– Vi har ingen grunn til å feste lit til forklaringene han har kommet med til media. Han må møte oss personlig og avgi forklaring, ikke gjøre det via media, sier Arild Angen til Romsdals Budstikke.

26-åringen bak TBF Maling og Vedlikehold hevder at den fiktive MRF-fakturaen var en glipp i fakturaprogrammet, basert på et gammelt anbud og at en ekskollega har misbrukt firmanavnet.

Den erfarne etterforskningslederen ved Molde politistasjon er imidlertid ikke i tvil: – Dette er åpenbare svindelforsøk, og etterforskes som straffesaker.

– Vil du gå så langt som å advare mot firmaet?

– Ja, det er åpenbart ut ifra de sakene vi ser her, sier Angen.

Gjør ikke opp

Politiet har en utfordrende jobb med å være à jour med mannens aktivitet. I løpet av en knapp måned har han blitt anmeldt for fire bedragerisaker i Molde. I to andre tilfeller har han hentet ut varer med rekvisisjon fra firmaet, uten å gjøre opp for seg.

26-åringen beskrives som en kjenning av politiet. Firmaet hans tar betalt for moms, men er ikke momsregistrert. Når bedriftene har påpekt det, har han vært raskt ute med å sende ny faktura uten moms.

I tillegg har han purret på regningene, og lagt press på betalingsprosessen ved å ville møte opp personlig for å forklare seg.

Ikke fengsling

Fakturaadressene er knyttet til postbokser i Oslo, Larvik og nå sist Bangsund i Namsos.

– Har dere vurdert å begjære ham varetektsfengslet for å stoppe aktiviteten, i påvente av en rettssak?

– Nei, det er ikke vurdert. Vi har tilstrekkelig kontroll på hvor han befinner seg i forhold til videre etterforskning av saka, sier politiadvokat Astrid Bolstad i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Mannen viser til at han har forklart seg for politiet i Namsos.

– Jeg har forklart meg for politiet lokalt. Mye dreier seg om saker min ekskollega har gjort, og politiet skjønner mitt ståsted. Jeg forsøker å drive firmaet mitt så seriøst jeg kan, fortalte 26-åringen til Romsdals Budstikke forrige uke.

Angen bekrefter at de samarbeider med andre politidistrikt for å samle anmeldelsene mot mannen.

Fortsetter

På tross av at mannen i forrige uke overfor Romsdals Budstikke bedyret at firmaet ikke hadde vært aktivt siden i sommer, har flere fiktive fakturaer blitt sendt ut.

Framgangsmåten er den samme: Bedrifter eller offentlige institusjoner av en viss størrelse velges ut, som deretter mottar en faktura for «fukttest» og «utbedring av fuktskader».

I tillegg til den nye anmeldelsen i Molde, har Surnadal sparebank blitt forsøkt svindlet.

– Vi sendte en e-post tilbake til ham, hvor vi tvilte på ektheten og at en anmeldelse var aktuell. Da kom svaret innen en halv time: «Dere kan se bort fra fakturaen», forteller Knut Haugen, viseadm. banksjef i banken.

– Vær på vakt

Etter at Fjord 1 MRF ble forsøkt svindlet i november, fryktet billettansvarlig Atle Ræstad for omfanget:

– Vår faktura hadde fakturanummer 47, og er i alle fall nummeret reelt, frykter jeg at han har forsøkt seg på mange andre, sa Ræstad.

Etterforskningsleder Angen understreker at han ikke ønsker å forhåndsprosedere saka i media, og at etterforskningen må gå sin gang. Likevel gjentar han oppfordring fra sist:

– Det er viktig at folk er på vakt sjøl. Er man ikke våken nok, kan man dessverre bli utsatt for denne svindelen, sier han, som tror at medieoppslagene kan ha bidratt til at flere har blitt oppmerksom på fakturaene.

Den nettbaserte fakturatjenesten SendRegning.no opplyste 12. desember at de har stengt firmaets SendRegning-konto etter å ha mottatt flere klager.