Arrangerte sorg-sang etter tragedien

"Til ungdommen" har stått sentralt i sorgen etter Utøya-tragedien. Nå har Kyrre Bjørdal Sæther fra Molde arrangert sangen for mannskor.
Molde

- Sangen hadde ikke hatt noen spesiell betydning for meg tidligere. Etter det som skjedde på Utøya, syntes jeg det var vanskelig å ta det hele innover seg. Min generasjon opplevde nok hele situasjonen som uvirkelig. Da jeg så den tv-sendte minnemarkeringen fra Oslo domkirke, og jeg så kongehus og politikere i sorgen, åpnet slusene for meg også, sier Kyrre Bjørdal Sæther (31) til Rbnett.

Lindrende og samlende

- Musikk kan være både lindrende og samlende i sorgen, og jeg synes "Til ungdommen" av Nordahl Grieg og Otto Mortensen var flott å høre, sier Sæther.

Siden han som ungdom dukket opp med bandet Dixie for mange år siden, har han vært en viktig del av Moldes musikkliv, og i dag er han blant annet dirigent i Fuglset mannskor.

Gjør det meste sjøl

- Jeg fikk lyst til å synge "Til ungdommen", og lette etter korarrangement vi kunne bruke i Fuglset mannskor. Jeg fant ingen, så da satte jeg meg ned og laget et sjøl. Når jeg gjør slikt, synger jeg alle stemmene og gjør opptak. Jeg liker også å drive med video, og inne på videosiden Vimeo.com fikk jeg hjelp og tillatelse til å bruke opptak fra minnemarkeringer i Oslo og Kongsberg. I tillegg hadde jeg gjort egne opptak i Molde, slik at jeg fikk satt alt sammen til en video som jeg la ut på nettet.

Videoen kan du se her: (artikkelen fortsetter under videoen)

Til ungdommen from Kyrre Bjørdal Sæther on Vimeo.
Framføres i Molde

Sæther har fått vist videoen på Molde Arbeiderparti sitt medlemsmøte, og den skal også vises på en minnemarkering når Bergmo ungdomsskole starter etter ferien.

- I tillegg er Fuglset mannskor bedt om å synge i Alexandraparken under et arrangement i Bjørnsonfestivalen 3. september. Vi har to øvinger før vi skal opptre, så det skal nok gå bra, mener Kyrre Bjørdal Sæther.