Kjempet seg til sydpoltur

Jan Sverre Sivertsen drømte om en tur til Sydpolen. Knallhardt arbeid og litt hell har gjort drømmen til virkelighet.
Molde

De fleste drømmer som sol og varme. Det gjør sjølsagt også Jan Sverre Sivertsen fra Skåla. Men han har samtidig store og varme drømmer om en tur til Antarktis og Sydpolen.

En drøm, som vanligvis koster mange hundre tusen kroner å få realisert fordi flyturen til Antarktis og tilbake igjen har svimlende høge priser. En halv million kroner er vanlig takst.

Jakta på billett

Men da telefonoperatøren Onecall sist vinter utlyste en konkurranse der tre kvinner og tre menn kunne vinne tur til sørpolpunktet, meldte 4.800 personer sin interesse.

Jan Sverre var blant de 100 som ble plukket ut til den første utvelgelsesleiren på Finse sist vinter.

Etter en omfattende intervjurunde måtte deltakerne være med på ulike vinterøvelser som skiseiling, skileik, isbading og mer.

Etter den første testrunden var Jan Sverre, nå bosatt på Skåla, men opprinnelig fra Averøya, med i neste runde, bestående av 20 personer.

Sommer på fyret

- I sommer var vi samlet til neste testrunde på fyret Store Torungen ved Arendal. Her var det fokus på samarbeid i ei gruppe, og et musikalsk trommesamspill var en av oppgavene som skulle løses. I tillegg til vannsport, sjølsagt, forteller Sivertsen.

- Her var det overraskende lite fysisk krevende konkurranser som ventet, men i stedet fokus på samhandlingene, siden dette er viktig for et lag som skal til Sydpolen. Til slutt ble 10 menn og 10 kvinner tatt ut til ei ekstremhelg i Jotunheimen sist helg. Og det ble de tøffeste turdagene jeg har opplevd i mitt liv. Det var kjempelange turer med innlagte øvelser, lite mat, enda mindre søvn. Å stå i en meter djupt brevann og hente steiner som skulle brukes til å lage størst mulig varde på land, var bare en av oppgavene, forteller familiefaren, som til daglig er assisterende direktør i Innovasjon Norge.

Longyearbyen

- Det var knallhardt. Har knapt fått igjen følelsen i føttene ennå, smiler en svært glad Jan Sverre Sivertsen.

- Dette er, uten tvil, den tøffeste turen jeg noensinne har vært med på.

- Har du trent spesielt til disse utvelgelsesrundene?

- Nei, de fikk bare ta meg som jeg var. Jeg er ganske mye på turer av ulike slag og er i bra form på den måten. Men det var ikke lagt noen spesiell vekt på sørpolsform.

Jan Sverre Sivertsen har tidligere bodd flere år sammen med familien på Svalbard, og fikk testet turliv i svært kalde omgivelser.

- Jeg tror erfaringer derfra bidro til å gjøre meg i stand til både å tåle utfordringene og kulda samtidig som jeg kunne hjelpe de andre på turen, sier Sivertsen.

Bursdagsfest

- Etter harde dager i Jotunheimen ble gjengen samlet hos Arne Brimi på Vianvang i Lom. Her fikk vi sjuretters middag og til slutt vite hvem som er de utvalgte til Antarktis. En fantastisk glede å få vite at jeg var en av de tre heldige, sier Jan Sverre Sivertsen, som svært fornøyd kunne dra heim til familien på Skåla. I går kunne han feire bursdagen sin - med antarktisreisa som årets beste bursdags-presang.

I november starter reisen som kan vare i inntil fem uker. Det hele skal seinere bli til tv-program på TVNorge. Selve skituren er 200 km lang og tar fra 10 til 14 dager inn til forskningsbasen på polpunktet.

- En fantastisk mulighet. Nå skal vi treffes en gang til på treningsleir på Folgefonna. Og i november går turen til Chile og videre til Antarktis. Akkurat nå må jeg vel takke kona, Liv Hege, som oppmuntret meg til å melde meg på - én dag før fristen gikk ut, avslutter Jan Sverre Sivertsen, som sjølsagt feiret dagen med iskake!