Falske Gaza-plakater

Arrangørene av møtet med Gaza-legen Erik Fosse i Molde oppdaget at plakatene som var hengt opp, var plukket ned og erstattet med falske plakater som latterliggjorde Fosse.
Molde

Frontene i debatten om Israel og palestinerne er steile. Arrangørene av foredraget i Molde torsdag denne uka, der den norske legen Erik Fosse fortalte om sine opplevelser på Gaza i januardagene 2009, oppdaget at møteplakatene var tatt ned og erstattet med etterlikninger med et helt annet budskap på.Anmeldt til politiet

I går gikk SVs lokallagsleder i Molde, Inger Mette Hogstad, til politiet og varslet at manipuleringen av plakatene vil bli anmeldt. SV og LO i Møre og Romsdal sto som arrangører av møtet der Erik Fosse var innleder.

– Våre plakater som var en kunngjøring av møtet 19. august i rådhussalen, var erstattet med andre plakater som til forveksling så ut som om de var våre. Noen har fjernet våre plakater og hengt opp forfalskninger. Vi ser dette som et anslag mot ytringsfriheten som er så alvorlig at vi politianmelder saka, sier Inger Mette Hogstad til Romsdals Budstikke.Plakater i offentlige bygg

Arrangørenes plakater forut for Gaza-foredraget til Fosse, var hengt opp i flere offentlige bygninger, blant annet på Molde bibliotek, på Molde sjukehus, Høgskolen i Molde og i vestibylen på Fylkeshusa.

Plakatene i A4-størrelse viste bilde av Erik Fosse og kollegaen Mads Gilbert, og hadde overskriften «Øyne i Gaza. Møt legen Erik Fosse». Plakaten var laget av Svein Erik Skarsbø.Forandringene

De manipulerte plakatene så tilsynelatende like ut, men det var gjort flere forandringer på dem:

* Møtetidspunktet var forandret fra 19. august 2010 til 26. august 2010.

* I stedet for «Øyne i Gaza», var det laget teksten «Blinde øyne i Gaza».

* Den opprinnelige teksten «Erik Fosse forteller om det han og Mads Gilbert opplevde som leger og vitner under bomberegnet i Gaza i januar 2009» var erstattet med «Erik Fosse forteller fantasihistorier og drømmer om Gaza».

* Et sitat fra utenriksminister Jonas Gahr Støre på plakaten var erstattet med «Fakta om konflikten finner du på www.miff.no».

Organisasjonen MIFF står for «Med Israel for fred».Hendt en gang før

Koordinator for møtet med Erik Fosse, Evy Sisilie Bergum, forteller at arrangørene også opplevde sabotasjeforsøk da Erik Fosse skulle holde foredrag i april i år – et arrangement som måtte avlyses på grunn av askeskyene.

Også da ble våre plakater revet ned. Vi ville ikke lage noen sensasjon av saka, og blåste det ikke opp. Når det samme skjer for andre gang foran et åpent møtearrangement i Molde, har vi ikke lenger noe valg. Saka må anmeldes. En slik trussel mot ytringsfriheten er vi ikke vant til, sier Bergum.