Kunstnervandring på Sekken

Under Impulsfestivalens første dag, ble det avduket et minneoppslag for Kurt Schwitters, der han malte bildet «Utsikt fra Sekken». Se bildene her!
Molde

MOLDE: Impulsfestivalen på Sekken starten med en vandring gjennom Sekkens natur, på en tur utom fjellet opp til Oppsalen hvor avdukinga av minneoppslaget skulle skje. Her fortalte Terje Tingvold, konservator ved Romsdalsmuseet, litt om den tilhørigheten Schwitters har til fylket.

Garantert fra Sekken

Tingvold kan fortelle at det på utsikten fra Oppsalen er der hvor kunstneren har stått og malt maleriet.

– Det var nok mindre skog den gang Schwitters var her å malte, men det er ikke tvil om at det er her han har stått, sier Tingvold.

Se flere bilder fra kunstnervandringen!

Schwitters har blitt en internasjonal kjent kunstner. Han rømte fra nazismen til Norge, og malte bilder for å overleve. Han blir betraktet som den moderne abstrakte kunstnerens bestefar.

– Jeg kjenner bare til to bilder som er malt på Sekken. Hvordan han kom til Sekken vet vi ikke med sikkerhet. Det var en stor sjanse for at Teodor Hoel, som var skogvokter og oppsynsmann på Hjertøya fikk med seg Schwitters til Sekken, på en av sine mange reiser hit, forteller Tingvold.

Avisoppslag

Grunnen til at denne avdukinga fant sted, var at Øystein Eik, leder av Sekken bygdetun, så et oppslag i Tidens Krav i 1997 hvor et bilde av Schwitters ble vist. Motivet på maleriet var hentet fra Sekken, og kalt «Utsikt fra Sekken». Denne tilknytningen har gjort at Eik ønsket å markere dette. – Det er en drøm som er realisert når vi får til denne markeringen av Schwitters og hans besøk på Sekken, forteller Eik før avdukingen av minneoppslaget.

Selve avdukingen var det fylkesmann Lodve Solholm som sto for.

Portrett

Vigdis Sæter kunne fortelle at Schwitters har vært rundt om i hele fylket og laget kunst. Han laget også et portrett av faren hennes. Når tyskerne invaderte Norge, ble det gitt ut en mobiliseringsordre om å fange alle tyskere, og Schwitters holdt til i området her og prøvde gjemte seg på Hjertøya. Etter å ha blitt nektet adgang til øya, reiste han mot Skodje. – Der ble han fanget av norske unge soldater og ble satt i militær forvaring på en låve i Skodje. Den natta tok Schwitters fram tegnesakene og portretterte den unge soldaten som satt vakt, på ett stykke eskekartong. Den vakta var min far og bildet fikk han med seg heim, kan Sæter fortelle. Denne tegningen fikk Sæter arvet og har nå fått katalogisert dette portrettet hos Sprengel Museum i Hannover.