Huset og hagen restaurert for seks millioner kroner

Chateauet sommeråpent

Chateauet med den flotte hagen i Molde er ferdig restaurert og åpent for publikum i hele juli.
Molde

Romsdalsmuseets håndverkere har jobbet med å restaurere Chateauet i tre år.

Alt er tilbake slik det var interiørmessig rundt 1935. Hagen er gjenoppbygd slik den var rundt 1920.Autentisk

Ved Romsdalsmuseet er man glade for at det herskapelige huset har fått tilbake samme møbler, tapeter og gjenstander som i tidlige tider.

Hilde Lien ved Romsdalsmuseet roser også etterkommerne til husbyggeren, Oscar Hanssen, fordi så mange møbler og utstyr er gitt tilbake til bygningen.

– Huset med de nærmere 20 rommene er satt tilbake i autentisk stand. Bygget er fredet av riksantikvaren. Det er positivt, men det gir også noen restriksjoner, sier LienPuslespill

Museums direktør Jarle Sanden ved Romsdalsmuseet forteller om puslespillet for å få satt herskapshuset tilbake i god gammel stand.

– Håndverkerne har brukt 3000 timer. De har hatt litt av et puslespill. Bare det å få riktig lakk på de forskjellige treverkene har vært tidkrevende. Mange møbler er trukket om og vi har måttet skaffe original tapet der den gamle har blitt for slitt, sier Sanden.Vakker hage

Hagen er også rustet opp og beplantet etter samme prinsipper som rundt 1920.

Seks millioner kroner er gitt av næringslivet, kommunen, fylket, riks- antikvaren, samt sponsorgaver.

En av de anonyme gavene var på hele 3,5 millioner kroner. Bygningen skal være museum og gi rom for kulturarrangementer og leies ut etter spesielle kriterier.

En fin tekst og fotoutstilling er laget. Her fortelles historien om familielivet i chateauet, Confectionsfabrikken, som Oscar Hanssen startet og historien om huset og hagen.Guide forteller

I hele juli blir herskapsboligen og hagen åpen med gaid.

– Mange har etterlyst at chateauet skulle bli åpent for publikum. Nå håper vi at mange vil komme innom for å se hvordan gründeren og husbyggeren Oscar Hanssen og hans familie levde, sier Jarle Sanden.