Samtlige 14 kjemiprosess-elever fra Fræna har fått kontrakt

Kjemiklasse i særklasse

Alle 14 elever i kjemiprosess ved Fræna videregående skole er sikret lærlingeplass, med godt betalte jobber i sikte. Faglæreren er stolt som en hane.
Fræna

– Jeg vet ikke om det er unikt, men det er i alle fall veldig sjeldent. Både elektro, automasjon og andre yrkesfag har problemer med å få alle elevene sine ut i lære, mens denne klassen altså har full pott. Jeg har ikke opplevd maken. Det vitner om høyt nivå på kandidatene, og gir oss samtidig en viktig bekreftelse på at skolen og våre samarbeidspartnere i industrien gjør ting riktig, sier Atle Hammerbukt.

Han er fagansvarlig for kjemiprosess-utdanningen ved Fræna vgs., og samarbeider blant annet tett med sin tidligere arbeidsgiver Hustadmarmor. Også Tine i Elnesvågen, Ormen Lange og fôrfabrikken Skretting på Averøya er faste samarbeidsbedrifter. I disse dager er det siste innspurt for elevene, som blant annet har praktisk eksamen ute i bedriftene. Så venter to år som lærlinger.

Får god lønn

– Elevene har fått kontrakt fra Rogaland i sør til Trondheim i nord. Fem av lærlingene skal til Ormen Lange, fire går inn i Statoil-systemet, mens resten har fått kontrakt med Hustadmarmor, Tine og Hydro Sunndal.

–De får en svært god utdanning og blir prosessteknikere når de tar fagbrevet om to år. På grunn av stort ansvar og dyrt utstyr gir dette godt betalte jobber. De som går ut herfra er privilegerte, men så har de også jobbet hardt for det, understreker Atle Hammerbukt.

Det siste halvåret av utdanningen ved Fræna vgs. har elevene vært utplassert i «sin» bedrift i to ganger tre uker. 17 år gamle Odin Farstad Austad trives utmerket i Tine sitt produksjonsanlegg i Elnesvågen, og er svært glad for at bedriften har gitt ham lærlingekontrakt de to neste åra.

Ser lyst på det

– Det var hit jeg ønsket meg. Jeg hadde ikke lyst til å flytte vekk, og derfor er det veldig positivt for meg at jeg fikk ja fra Tine. Jeg ser lyst på de neste to åra, både faglig og økonomisk, sier Odin Farstad Austad.

– For oss er det en stor fordel å sikre lokal rekruttering. Da er sannsynligheten større for at de blir her. Hos Tine vil Odin få ei vanlig årslønn til sammen på sine to år som lærling, forteller produksjonssjef Svein Arne Bjørgum.

Ove Gule Øvervoll (19) skal til Statoil på Kårstø i september. Han slapp jubelen Lotto-aktig løs da han fikk gladnyheten.

Oversøking

– Jeg var til intervju i Kristiansund, og det er veldig artig at akkurat jeg ble plukket ut som første elev fra Fræna. Statoil er lokomotivet i norsk olje og gass, så dette blir garantert spennende, sier 19-åringen.

Fagansvarlig Atle Hammerbukt forteller at det er stor oversøking på kjemiprosess ved skolen. Linja er attraktiv og krevende.

– Det skal lønne seg å jobbe og gjøre en innsats. Industrien er opptatt av at vi skal produsere kvalitet ved skolen. Og det gjør vi. Kullet har jobbet bra og skjønt poenget. De er på jobb også når de er på skolen. Det er en flink gjeng som har tilpasset seg godt den industrielle tankegangen også i klasserommet, skryter Hammerbukt.

Trivsel avgjørende

Han er overbevist om at det er en kritisk suksessfaktor å skape trivsel på lærearenaen, enten det er i skolen eller hos bedriftene.

– Kjemiprosess har stor fokus på miljø og trivsel. Det gir åpenbart resultater for elevene, som jeg vil karakterisere som både heldige og dyktige. Heldige fordi de går inn i et apparat som tar seg utrolig godt av dem nå som de blir lærlinger. De går inn på lik linje med de andre ansatte, og satses på fordi de er framtida, påpeker Atle Hammerbukt.

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Fræna