Første kvinnelige Fræna-ordfører?

Fra senterleder til listetopp i Fræna Senterparti. Tove Henøen (39) er klar for å bli Frænas første kvinnelige ordfører.
Fræna

FRÆNA: Trebarnsmor Tove Henøen fra Tornes har allsidig bakgrunn fra næringslivet. Hun var ansatt i Fræna Næringsforum i seks år, noe som også medførte at hun var senterleder på Bølgen i Elnesvågen. Før det jobbet hun i reiselivet, blant annet som salgssjef på Rica Seilet.

Henøen har også drevet Spinn sol- og treningssenter på hobbybasis. Men senteret ble utbygd, og etter hvert ble pågangen så stor at Tove de siste to årene har drevet treningssenter på fulltid. Samtidig har 39-åringen blitt mer og mer tiltrukket av politikken, engasjert til tusen som hun er.

Aldri på liste

– Jeg har vært styreleder i Fræna Senterparti de fire siste åra. Men jeg har aldri stått på liste før. og når jeg først skulle inn på lista, kunne jeg like godt gjøre det skikkelig, understreker hun.

Trebarnsmora legger ikke skjul på at hun har mer enn nok å holde på med. Likevel stiller hun seg altså øverst på ei politisk liste som innebærer en betydelig «risiko» for å bli ordfører. Hvorfor?

– Men er det ikke slik da? Den som er engasjert greier ikke helt å trykke på bremsepedalen og blir i stedet enda mer engasjert, også på nye områder. Når man har sagt ja til å stø øverst på Sp-lista i Fræna, så må man ville noe med det. Jeg vil gjerne bli den første kvinnelige ordføreren i Fræna. Det er på tide, sier Tove Henøen.

Stort ordførerparti

Senterpartiet er tradisjonelt et stort ordførerparti i Fræna. Ved forrige kommunalvalg ble partiet nest størst med seks representanter. Kun Fremskrittspartiet er større. Selv om det er en viss regjeringsslitasje for Senterpartiet, har Henøen stor tro på at partiet står fjellstøtt i Fræna.

– Selv har jeg vært innom andre partier, men etter at jeg flyttet tilbake til Fræna i 1997, har det alltid vært Senterpartiet. Det er fordi jeg bor i distriktet, og vi har den beste distriktspolitikken. Vår politikk dreier seg om å gi distriktene best mulig levevilkår, og da tenker jeg ikke bare på landbrukspolitikken.

Ingen bondebakgrunn

Tove Henøen er ikke av bondeætt. Hun vokste opp i den urbane Hauglia i Elnesvågen.

– Det er ikke alle i Senterpartiet som har landbruksbakgrunn, vet du. Men jeg er selvsagt opptatt av landbrukets kår. Det er en viktig sak i en stor landbrukskommune som Fræna, understreker hun.

På de to plassene bak seg på lista har Tove Henøen ringreven Kjell Arne Iversen (63) og Hanne Solrun G. Lyngstad.

– Tove har ikke lang fartstid i politikken, men hun er godt orientert, veldig engasjert og har stor kontaktflate i næringslivet og kommunen for øvrig. Hun markerer seg veldig bra innad i partiet og jeg føler at hun har ei god plattform å stå på som vår førstekandidat, sier Iversen.

Sterkt lag

Tove Henøen mener at Senterpartiet stiller med et sterkt lag før høstens valg.

– Nominasjonskomiteen har gjort en kjempejobb. Vi stiller sterkt med denne lista, mener 39-åringen.

Som kanskje får ordførerkjedet i 40-årsgave utpå høstparten?

– Det hadde vært artig og spennende. Men først må vi gjøre et godt valg. Deretter skal det vel hestehandles litt. Det er nok flere som har lyst til å bli ordfører, påpeker Tove Henøen.