Papirløst toalettbesøk

Kjell Ivar Farstad fra Fræna hentet både ideen og produktene fra Asia, da han startet import av toalettbideter til Norge i 2003. Nå har han agentur for Skandinavia og mange fornøyde kunder.
Fræna

FRÆNA: Like før jul hadde avisa VG en artikkel om at det japanske flyselskapet All Nippon Airways nå monterer slike toalettseter på sine fly. Da luksushotellet Miyako Hybrid Hotel i Los Angeles åpnet i november, var det montert slike toalett på alle de 208 rommene. Kjell Ivar Farstad har drevet med dette i over seks år. Det var da også på et hotell i Japan Kjell Ivar Farstad første gang opplevde den nye innretningen. Han jobbet da som innkjøpssjef i Moxy og slappet av på hotellet etter en lang dags arbeid. - Jeg fikk prøve det på egen kropp mens jeg satt mens jeg satt på do med en liten whisky i hånda etter jobben. Det var behagelig, smiler Kjell Ivar Farstad.

Papirløst do

Innretningen består av et sete med to innebygde dyser for vask av underlivet etter toalettbesøk. En liten termostatstyrt tank sørger for akkurat rett temperatur. Etter at skyllingen er gjort, starter en vifte som tørker vekk vannet. Toalettpapir er helt unødvendig. - Den gangen jeg var i Japan og så dette, var det laget bare for 110 Volt. Nå er det produksjon for eksport. Det er nå 15-20 produsenter av dette setet. Jeg har skandinavisk agentur for merket «Wash"n Clean Feel fresh», samtidig er jeg også europakontakt for dette merket, forteller Kjell Ivar Farstad til Romsdals Budstikke. Han driver ikke med dette på heltid. Hans hovedgjøremål er produksjon av sprosser, gjerder og skodder til hus gjennom firmaet Vindex. Toaletbidetene selger han gjennom firmaet Sanitær Norge AS, og tar heim en til to sendinger med 200 seter i året. Produktene blir blant annet solgt gjennom en VVS-kjede og lokale VVS-firma.

Bra for kroppen

- Kundene er både private og institusjoner. Mange legger vekt på komforten og rensligheten dette gir. For folk som har ulike plager nedentil kan det også være bra. Samtidig er det veldig komfortabelt, forsikrer Kjell Ivar Farstad. - I fjor leverte jeg et større parti til en eldreinstitusjon i Østfold, betalt av en pensjonert ingeniør som ga det til kommunen. Det fungerte veldig godt for så å si alle, forteller Farstad. Han pakker ut en eske med utstyr for visning. Montering må gjøres av rørlegger, men det er fort gjort. Det er innebygde sikkerhetssystemer både for jordfeil og termostatsikring. Temperaturen på vannet reguleres etter ønske, alt er fjernstyrt fra et eget panel.

Luft

Toalettbidetet koster fra 4800 til 6800 kroner. Én leveres med føner, en annen uten. Kjell Ivar Farstad forteller at dette er solide saker. Han har ikke fått mange reklamasjoner, men husker en fra mannskapet på en fregatt i nordområdene. Der var det så kaldt at vannet frøs når de ikke hadde på strøm, da er det lite å gjøre. - Jeg vil fortsette med dette agenturet. Jeg tror dette har framtida for seg, når folk bare blir klar over hvor behagelig og komfortabelt det er, sier Kjell Ivar Farstad, som nå også har begynt med import av tsjekkiske krystallprodukter. Se flere nyheter fra Fræna


Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Fræna