Jazzfestivalen kommer hjem til de eldre

Under Moldejazz har byens eldste sin egen jazzfestival i festivalen.
Moldejazz

På Gulljazz kommer jazzbandene «hjem» til de gamle, på sykehjemmet der de bor. I hagen rigges det opp scene, telt og det serveres grillmat og god drikke. Bak står en musiker med mange års erfaring fra eldreomsorgen, Birgit Skogen.

Med sitt Gulljazz-prosjekt, som startet i fjor, rykker hun i løpet av 2014 inn på hele tre jazzfestivaler.

– Jeg vil at de eldre skal få hele festivalfølelsen. Stemningen, lyden, lyset, luktene, og at det går på tvers av generasjoner. For både personale og pårørende er invitert. Det gir familien en annen opplevelse sammen med sine eldre enn saft og mariekjeks på rommet til oldemor – en fest faktisk, sier Skogen.

Molde først

Her i Molde går Gulljazz av stabelen en hel dag til ende førstkommende onsdag på Glomstua Omsorgssenter. Knut Borge er konferansier, før de unge i Jazzlogen rykker inn med street paradedans og konsert, fulgt av Skogens eget band Birgits Husband, Ytre Suløens Jass-ensemble med Tricia Bouteé og deretter Artur Bleikens Jassbeskjed.

11 års erfaring

Skogen, som er klaverpedagog, har siden 2003 arrangert jazzfestival ved Majorstutunet bo- og behandlingssenter i Oslo der hun fast er «kulturinspirator». Fra en sped begynnelse ble Mabojazz til en festival besøkt av 400 i alderen 0 til 106 år, med fem band.

I fjor testet hun ut det å løfte ideen til et nasjonalt nivå og etablerte Gulljazz.

– Jeg har arrangøransvaret, og samarbeider med de store jazzfestivalene og med sykehjemmene. Da når vi et publikum som festivalene ellers ikke ville nå, med mer enn «bare en konsert» i vanlige omgivelser.

– Det blir full festivalstemning!

Datidens popmusikk

Om sitt eget band, Birgits Husband som er fast på Gulljazz, sier hun:

– Vi har spesialisert oss på musikk som de gamle liker å høre, fra første halvdel av 1900-tallet. På 1930- og 40-tallet var jazzen «datidens popmusikk» som man danset til. Vi tar også med gamle slagere som «Volare», for å få i gang allsang. Og de eldre både danser og synger.

Ikke bare er jazzfestival for de eldste med på å sveise familier sammen, og engasjere dem på tvers av generasjoner og status: Det bringer også tilbake minner. For musikk er det siste som forsvinner når de eldre rammes av demens og Alzheimer.

– Musikk er det aller siste som kan gi dem stimulans. Derfor er dette kanskje det eneste og viktigste kulturtilbud de kan få, sa Skogen til Rogalands Avis da Maijazz-arrangementet gikk av stabelen.