Ellevill japansk start på Moldejazz

Flere tusen mennesker møtte fram på Romsdalsmuseet for å overvære åpningen av årets Moldejazz. Se bilder og video her!

Moldejazz

Åpningsfesten av den 50. festivalen var for første gang lagt til Romsdalsmuseet der tusener av mennesker samlet seg for å høre på åpningstalene og gratiskonserten med det japanske orkesteret Shibusa Shirazu Orchestra.

Tidligere på dagen hadde hele Gørvellplassen vært fylt til trengsel mens grunnsteinen til det nye teaterjazzhuset ble lagt ned av kulturminister Anniken Huitfeldt.

Lang streetparade

Jazzlogen, Lionel Batiste, kulturministeren, festivalsjefen og en kjempelang skare med mennesker gikk deretter tidenes lengste street parade gjennom byen og opp til Romsdalsmuseet. Der var det høytidelig åpning.

- Moldejazz har vært en mal for norske festivaler. Arrangører har reist til Molde for å lære og la seg inspirere, og Kikkan Sættem, Pingen Hansen og Petter Pettersson var med på å endre norsk kulturliv, sa kulturminister Anniken Huitfeldt da hun åpnet festivalen.

- Molde banet vegen

Hun la også vekt på at Moldejazz hadde banet vegen for mange andre arrangører. Jazz var på utsiden av gjerdet når andre kulturformer mottok statlige tilskudd, men Moldejazz ble en forgjenger også her, sa Huitfeldt om festivalen som i dag er knutepunktinstitusjon innenfor sin sjanger.

Festivalsjef Jan Ole Otnæs takket alle som har vært med Moldejazz opp gjennom de 50 åra.

- Fra en vill idé blant noen menn i Molde har Moldejazz utviklet seg til et kjempearrangement med en omsetning på 30 millioner kroner. Mange snakker om hvilke ringvirkninger dette gir for byen, men for oss er det aller viktigste de opplevelsene vi klarer å gi til publikum. Og hva vi har betydd for jazzen, sa Otnæs som siterte fra en e-post fra Jan Garbarek som fortalte hva Moldejazz hadde betydd for ham og hans liv som musiker.

Lokale talenter

Otnæs viste også til hvordan unge lokale musikere hadde startet på Moldejazz - og blitt store stjerner i internasjonal jazz. Ferske eksempel på det er Ola Kvernberg, Steinar Raknes, Daniel Herskedal med flere. Også årets artist in residence, Nils Petter Molvær startet sin jazzkarriere etter å ha bodd noen barneår i Molde - og blant annet møtt Dexter Gordon i Storgata.

Ordfører Jan Petter Hammerø var den som innledet talene i arrangementet som ble ledet på vanlig entusiastisk vis av Anitra Eriksen.

Også Hammerø dvelte ved historien og endte med å snakke om hva festivalen betyr for Molde i dag.

- Dette er blitt uka i året da gamle kjente møtes. Denne uka er det klassefester og jubileum, og i dag har vi fått lagt grunnsteinen til den nye teaterjazzhuset på Gørvellplassen - en smeltedigel av kultur midt i byen, sa Hammerø og reklamerte samtidig for den nye jazzboka til Terje Mosnes.

Se video fra da grunnsteinen kom flygende.

Se hele programmet for Moldejazz mandag her!