Til tross for at vennegjengen Di derre har holdt på i et kvart århundre og har opplevd veldig mye sammen, så er det ingen tvil hos de tre vi treffer på Aker Brygge i Oslo en varm juniettermiddag.

– Det som skal skje fredag den 20. juli kommer garantert til å bli høydepunktet i bandets lange historie, sier Lars bestemt uten at det er antydning til protester fra verken Magnus eller Unni.

Magisk museumsstemning

Lars og Magnus har lange og djupe røtter til både festivalen og ikke minst amfiet på museet, mens Unni er førstereis. Hun har etterhvert hørte så mye fra de andre om arenaen at hun nesten føler seg hjemme likevel.

– Vi har jo opplevd den magiske stemninga der med Bob Dylan, Sting, Ray Charles, Van Morrison, Leonard Cohen og mange andre og nå er det altså vår tur. Det er nesten ikke til å tro, smiler de to moldenserne om kapp med sola og Oslo-jenta er faktisk like forventningsfull.

Laaaang konsert

Etter at Di derre måtte avlyse en konsert under Moldejazz for tolv år siden, fordi han derre Nesbø mista stemma, så er det mange, inkludert bandet, som har lurt på når anledninga skulle by seg igjen.

Med 25 års-jubileum og ny plate for første gang på 20 år, så lå det nesten i korta at 2018 var året det skulle skje.

– Vi har forberedt oss godt. Vi har fått inn ønsker fra Romsdals Budstikkes lesere og alle, nesten i alle fall, skal få ønskene sin oppfylt. Dessuten blir det en del låter fra den nye plata, så dette kommer til å bli en laaaang konsert, lover alle tre og krysser alt av fingre og tær for at Nesbøs sjukdomsproblemer er 100 prosent kurert til den store dagen.

– Det ser absolutt bra ut allerede, men blodforgiftning er ikke noe å spøke med og det har heldigvis blitt tatt på alvor med én gang, sier Jos klatrekamerat Lars, som gleder seg til å se han i en fjellvegg igjen snart.

Gjester og oppjazzing

Gjestelista til konserten er også imponerende: Magnus sin venn fra Valkyrien, Tuva Syvertsen, supergitarist Knut Reiersrud, Moaskiftets største sønn Ola Kvernberg og blåserekka til Red Hot. Bli ikke overraska om det dukker opp enda flere også – her er på ingen måte døra lukka!

– Det er mange som har referansepunkt med Jo rundt om i verden, som Patti Smith, og hvem vet om det ikke er noen andre på plass i Molde disse dagene som gjerne vil være med, sier en undrende Lars Jones.

– Dessuten blir en av låtene skikkelig jazza opp, smiler Magnus uten å ville røpe hvilken.

Molde eier Jo

Unni Wilhelmsen er lett misunnelig på Molde-vennene i Di derre. Hun føler nemlig at siden hun kommer fra Oslo, så er det mye vanskeligere å ha, eller få, den tilhørigheten som man opplever fra mindre steder. – Moldenserne føler at de eier Jo og Di derre og de gangene jeg har spilt med dem på Løkta, så har de bortimot brutt lydmuren og ikke vært så flinke til å holde kjeft. Gutta sier at det kommer til å være annerledes på museet på grunn av omgivelsene og amfiet, så det er nok en grunn til å glede seg, sier en spent arvtaker etter Knut Nesbø, som forlot tida for vel fem år siden.

– Denne konserten kommer også til å bli en hyllest til Knut. Han var liksom ryggraden i bandet og han er fortsatt med oss hver gang vi spiller, sier de nesten i kor.

Denne fredagskvelden blir kanskje Knut med mer enn noengang siden han gikk bort. Akkurat denne konserten drømte han nemlig om mer enn noen – sammen med flere tusen andre.

– Detta bli å komme hjem bokstavelig talt! Det kan ikkje sammenliknes med nåkka anna vi har gjort, sier Magnus på nesten uforfalska Molde-dialekt fortsatt. Nedtellinga er svært godt i gang!

DI DERRE HØRER DU PÅ ROMSDALSMUSEET FREDAG 20. JULI FRA KL. 18.00 (UTSOLGT)

(Denne artikkelen ble først publisert 22. juni)