De fem siste årene har ulike statsråder åpnet Molde Internasjonale Jazz Festival; Hadija Tajik (kulturminster, Ap) i 2013, Elisabeth Aspaker (fiskeriminister, H) i 2014, Torbjørn Røe Isaksen (kunnskapsminister, H) i 2015, Jan Tore Sanner (kommunal- og moderniseringsminister, H) i 2016 og Linda Hofstad Helleland (kulturminister, H) i 2017.

– Har mye på hjertet

Nå gir Moldejazz det ærefulle oppdraget til Årets Artist in Residence, Maria Schneider.

– Vi hadde lyst på en vri i år. Og siden Schneider er dirigent og bandleder, gjør hun naturlig nok færre konserter gjennom uka. Dessuten har hun mye på hjertet, hun er meget samfunnsengasjert og blant annet opptatt av musikernes rettigheter. Hun sa ja tvert!, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

Detaljene i åpningsprogrammet begynner å bli klare, men Solli vil ikke røpe noe ennå.

– Det blir et fyldig og bra åpningsarrangement, med parade som vanlig klokka 11.30, og deretter én times program i Alexandraparken fra kl. 12 til 13, sier Solli.

Vil du være med på fuglesafari?

Med to store konsertoppdrag – Ensemble Denada, Donny McCaslin og Jeff Taylor på åpningskonserten i Bjørnsonhuset mandag 16. juli og med Trondheimsolistene og Eir Inderhaug i Molde domkirke lørdag – blir det også tid til den andre av Schneiders store lidenskaper i tillegg til musikk; nemlig fugleliv.

– Vi skal ut i båt og se på fuglelivet, sammen med lokale fugleentusiaster, sier Solli, og legger til at Olbjørn Kvernberg – fylkesleder i Norsk Ornitologisk Forening – står i spissen.

– Nordic Lady tar oss med ut på holmene tirsdag fra kl. 10 til kl. 12. Det betyr at vi har plass til noen publikummere også. Her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. Er du interessert, send en mail til post@moldejazz.no, sier Solli, og legger til:

– Maria ba meg hilse og si at alle må ta med kikkert!