– Jeg har jo fått med meg debatten rundt kultur og alkohol hos dere i Molde. All ære til Åsmund Kleivenes, sier Aksel Kolstad, klassisk pianist som står bak konseptet Café de Concert – og som har blitt kalt den klassiske musikkens svar på Quentin Tarantino i Time Magazine.

– Hvorfor mener du det?

– Han setter fokus på den usunne, norske drikkekulturen på en god måte. Vi har jo litt å lære. Jeg synes det er helt okei å nyte alkohol. Med vekt på nyte, sier Kolstad og legger til:

– Du får større kick av livet hvis du klarer å gjøre drøye ting uten å være dritings.

Kolstad forteller at han serverer gjestene pølser og champagne i konsertgalleriet sitt på Tjuvholmen.

– Og jeg samler på vin, som jeg serverer venner. Men selv er jeg avholdsmenneske.

– Du er vinsamler, men drikker ikke selv...?

– Nei. Jeg er kanskje litt tvetydig der. Men jeg var jo seriøs idrettsgutt. Min far fortalte hvordan alkohol ødelegger fysikken. Fremdeles er trening viktig. Og så fikk jeg bare aldri lyst på det. Her går det i vørter- og ginger beeer, sier Kolstad.

Kommersiell ramme rundt klassisk musikk

Til tross for basketball-karrieren, visste Kolstad fra han var liten gutt at det var pianist han skulle bli.

– Men da jeg begynte på musikkhøgskolen forsto jeg at jeg – og mine medstudenter – ville utdanne oss til arbeidsledighet. Det finnes jo ikke noe marked. Så det måtte jeg gjøre noe med. Målet var også å bringe klassisk musikk ut til folket.

– Og svaret ble å bli en kommersiell, klassisk pianist?

– Ja. Jeg lagde konsertkaféer flere steder i verden, debuterte som solist i Carnegie Hall i New York; før jeg etablerte konsertgalleriet på Tjuvholmen. Det var godt betalt. Og dritmorsomt!, sier Kolstad, og legger til at også Mozart holdt festkonserter. Bach hadde også sitt eget stamsted.

– I tillegg til at du driver business, gjør du stand-up-humor i konsertene dine. Hva sier det klassiske musikkmiljøet til det?

– Jeg spiller bedre når jeg har det artig. Noen spør «hva dette er for noe tøys». Men det er forskjell på å være klovn og Harlekin. Hadde jeg jobbet i en pianobar, kunne jeg ikke gjort det. Da hadde det blitt klovn.  Mine konserter skal være løse og ledige. Men når det kommer til musikken, er jeg superseriøs. Det er mye struktur bak, sier Kolstad.

– Å være avholdsmenneske er heller ikke vanlig i din bransje?

– Nei. Det er mer enn nok alkohol i musikkbransjen. Jeg skiller meg ut. Men det kommer fra hjertet, sier Kolstad.

Med rumpa bar

Et søk på youtube gir en pekepinn på hva Kolstad holder på med. I løpet av en konsert har han både hoppet over flygelet og dukket opp i mormors ballerinakjole i en improvisert dans.

– Du har også kledd av deg for å få oppmerksomhet?

– Ja, det var i 2010, da jeg skulle debutere i Carnegie Hall, og ingen norske medier var interessert i det. I stedet skrev de om rumpa til Marianne Aulie. Så vi gjorde et nakenprosjekt og sendte det til amerikanske medier. Da tok det  to og et halvt minutt, så var bildet på norske nettaviser.

– Hva synes du om å måtte kaste buksa for å bli lagt merke til?

– Det var jo en finger til norsk presse. Samtidig gjorde jeg det med etikette og med hodet hevet. Det var en del av et kunstprosjekt. Og det blir med den ene gangen.

Opptrer med Beate Mordal

Mandag 25. januar kommer Aksel Kolstad til Molde for å holde konsert arrangert av DNT - Edru Livsstil.

– Jeg har aldri vært i Molde før og gleder meg veldig! Og så skal jeg opptre med Beate Mordal, en lokal superstjerne. Vi skal spille mye Schumann og litt Grieg sammen.

– Hva ellers kan vi forvente av konserten?

– Jeg vet aldri hva jeg vil by på. Men Chopin, Mozart og noen Bach-variasjoner er naturlige ingredienser.

– Tilbake til ditt mål om å lage et marked for klassisk musikk. Tretten år seinere – hvordan gikk det?

– Jeg hadde rett! Og nå sitter jeg på den grønne gren. Samtidig er jeg flink til å vanne, sier Kolstad, som hver lørdag og søndag inviterer musikkstudenter inn i galleriet; for å gi dem en scene og lære bort noe av det han kan.

– Hvilke råd har du til unge pianistspirer der ute?

– Gjør som mora di sier! Du må tenke med magen og føle med hodet. Vil du være en døgnflue, eller vil du virkelig gi noe? Dessuten må du by på deg selv. Og øve 10 timer om dagen.

HVA: Café de Concert med Aksel Kolstad og Beate Mordal

TID OG STED: Mandag 25. januar kl. 18.00 i Teatret Vårt, Plassen