Byttet trommestikker mot triathlon

Nytt liv for profilert moldeartist.
Kultur

Lørdag spiller Fun Fighters etter Åge & Sambandet på Gossen. Det gjør bare litt vondt å tenke på for trommeslager Egil Stavik Tautra, som har sluttet og i stedet deltar i NM i Triathlon.

- Det blir nok ingen motorsag og annen galskap som jeg sto for, men musikalsk blir bandet veldig bra. Stian Romuld fra Kleive, som har vikariert for meg før, er min erstatter. Det er klart en kan savne disse høydepunktene, som å spille på Aukradagene eller under Moldejazz. Men faktisk er triathlon litt av det samme rushet. NM-løypa er veldig publikumsvennlig, det blir masse folk – med 1500 deltakere og 400 funksjonærer - og stor stemning. Og ikke minst god underholdning, for eksempel når vi skal skifte fra svømming til sykkel, humrer Tautra, som til daglig jobber i Serit. Og som allerede har reist ned til Sørlandet og Hove – som jo ironisk nok er mest kjent for musikkfestivalen – både for å delta i mosjonsrittet lørdag og NM søndag.

40-årskrise i 15 år

Så hva i alle dager skjedde? Hvorfor bytte ut spillejobber, backstage-fester og natterangling mot grytidlig morgentrening, sunt kosthold og formspissing mot konkurranser, i en alder av snart 55 år?

- Jeg pleier å si at dette føyer seg inn i rekken av min 15 år lange 40-års krise, som først besto av comeback som artist med prosjekt som Made in Japan, Veronica stand-up show og Fun Fighters,  og nå sportslig comeback som aktiv B-syklist på 80-tallet, som ga seg med sykling i 1993 på grunn av betennelser i skulder og nakke.

- Og nå deltar du i NM-triathlon, med 1.650 m svømming i sjøen, 39 km temposykling og 10.600 meter løping?!

- Ja. Jeg har alltid likt å holde meg i form, og kunne for eksempel sykle mellom to spillejobber. I dag sliter jeg fortsatt med nakke og skuldre, men triathlon gir større variasjon. Nivået er ikke så høyt i min klasse, 50-59 år, og i fjor oppdaget jeg at mine tider var gode i forhold til konkurransedeltakere. Det er ekstremt artig å være med på, det er faktisk rene rockekonserten, sier Tautra, som har som mål å komme som topp 5 og helst ta medalje i søndagens NM-konkurranse, der han sykler for Trollveggen Triathlon som eneste deltaker herfra.

- Men da må alt klaffe. Kreftene må disponeres riktig, jeg må få i meg nok næring og jeg kan ikke ha noen punktering.

- Du er 55 år. Tåler kroppen et slikt hardkjør?

- Etter jeg har lært mer om trening av flinke folk, slik som André Hammerø Løseth, har jeg trent mye lettere og smartere. I stedet for de lange turene, der du tar tida for eksempel rundt Skaret, har jeg trent mye intervalltrening. Og jeg jobber mindre nå enn da jeg var direktør. I stedet for 50-60-timers arbeidsuker, har jeg nå 40-45. Ungene begynner å bli store. Det vil si at jeg har fått frigjort mye tid. Jeg vil anslå at jeg trener ti timer i uka, sier Tautra.

Har blitt A-menneske

Den store skrekken for folk som drømmer om å delta i triathlon, er i følge Tautra svømmeetappen.

- De som har gått på ski, har en fordel, de har nok kraft til å drive seg framover i crawl. Men med oppdriften som drakta gir, går det lettere enn du tror. Og svømmeetappen utgjør ikke så stor forskjell i det store bildet, sier Tautra.

- Hva er den største forskjellen på livet før og nå?

- At jeg legger meg tidlig, også i helgene. Jeg er i seng rundt elleve, fordi jeg ofte tar en treningsøkt grytidlig om morgenen. Når ungene er klare for å dra på skolen, er jeg allerede tilbake fra Moldebadet. Så spiser jeg sunt og styrer unna alkohol. Lever rett og slett som et A-menneske, sier Tautra.

- Og drivkraften. Hva er den?

- Det er godt å kjenne at man er i god form. Hver eneste treningsøkt jeg har hatt, har jeg synes vært gøy. Det er artig å trene med folk som har peiling. Det er et veldig godt miljø i Trollveggen Triathlon-klubben, der vi er rundt 35 aktive medlemmer, de fleste med Trollveggen Triathlon den 12. august som mål. Når det gjelder konkurranser, er det totalpakka; alt som skjer før og etter er like viktig. Du føler deg litt som Northug for en dag. Utfordringen er selvsagt at som 55-åringen blir framgangen saktere enn om jeg hadde vært 20.

Her er Egils NM-fakta:

-          Estimert tid for egen del er 33 min svømming, 2 min skifte, 1 time 10 min sykkel , 1 min skifte og 49 min løping = 2 timer 35 min

-          Ca 45 deltar i alder 50-59, hvor av 10 stk er lisensiert for NM-deltakelse

-          Målet er topp 5 og drømmen er medalje

Resultat i år

* Stafettseier Axess Multi Ræs og Vågen rundt

* Totalt nr 53 av 94 deltakere i NM Duathlon (løpe-sykle-løpe), inkl sølv i klasse M2 (Menn 50-59 år).

Personlige rekorder 2014

* 9 km = 36 min (NM Dualthlon først del)

* 15 km sykkel = 24 min

* 500m  svømming i basseng = 9 min

* Planken  = 10 min