Kreative Charlotte til topps

Skal konkurrere i England.
Lappeteknikk/Quilting
  • Lappeteknikk er en sømmåte der man syr mindre tekstil- eller skinnbiter sammen til større arbeid.
  • Man kan sy bitene sammen langs kantene eller legge dem lagvis oppå hverandre (appliké).
  • Ferdige arbeider kan få et bakstykke og vatteres i en prosess kjent som quilting.
  • Man kan utføre lappeteknikk for hånd eller med symaskin.
  • Lappeteknikk er en måte å nyttiggjøre seg stoffbiter som ellers er for små til å brukes. Kilde: Wikipedia
Kultur

– Etter noen timer med andre fag er det så godt å få komme hit inn og sy litt, sier Charlotte Inderhaug (14). Nå har hun sydd seg til quiltetoppen.

– Hun er veldig kreativ. En av de aller mest kreative elevene jeg har hatt, sier Edny Raknes Reiten, lærer ved Tøndergård skole i Molde. Nå har niendeklasseeleven hennes, som også gjerne designer sine egne klær, vunnet en nasjonal konkurranse i quilting og teppet er sendt videre til Birmingham der det skal utstilles på en stor quiltefestival og delta i en internasjonal konkurranse.

Startet med en hund

Veldig mange timer ved symaskinen ligger bak teppet som startet med en idé om en hund.

– «I min hage» var temaet. Jeg ville lage en hundegård. Jeg har en hund sjøl; Nala. Og den ene hunden på bildet er laget av pels fra den, forteller Charlotte.

– Det er en fin solskinnsdag. Hundene og kattene er ute og jeg ligger i hengekøya og hører musikk og leser, smiler 14-åringen, som fyller 15 år i morgen.

Redesigner

Det er hennes første teppe i quilteteknikk. I den nasjonale konkurransen som nylig ble holdt i Kristiansand, gikk teppet helt til topps i barneklassen.

– Jeg har aldri laget noe slikt før. Men jeg vil gjerne lage mer. Jeg slapper så godt av når jeg syr, og fikk symaskin til jul, stråler Charlotte. I tillegg til formingstimene har hun også valgfag i design/redesign. Hun syr om sine egne klær og liker å finne på nye vrier.

Mange arbeidstimer

Hvor lang tid hun brukte på premieteppet har verken hun eller læreren den totale oversikt over. Men det var non-stopp i mange uker. Hun jobbet både etter skoletid, i friminuttene og i de fleste timene den siste tida før konkurransen. Til slutt ble det nesten litt for mye.

– Jeg er glad i å sy, men jeg liker helst å bestemme sjøl, smiler 14-åringen.

Perler, pels og pinner

I teppet har hun benyttet alt fra rektors gardiner til pinner, bark, hundepels, pistasjenøttskall og perler.

 – Mange tror quilting handler kun om å sy lapper sammen. Men det gjør det definitivt ikke, sier Edny Raknes Reiten. I tillegg til å være lærer på Tøndergård er hun leder i Molde quiltelag og har sin egen blogg Edny sine puslerier. Der kan man nå se mange bilder av Charlottes teppe og prosessen fram til ferdig produkt.

– Det er nok Nala jeg er mest fornøyd med. Den ble så søt. Og så fikk jeg det til å likne på en hundekropp, sier Charlotte.