Litterær forbrødring i Oslo

Dagen før cupfinalen samles lokale forfattere fra Molde og Trondheim for å hylle sine favorittlag og spillere
Kultur

I vinter startet Peder Samdal Vik og Endre Ruset sportstidsskriftet Olympiastadion på internett. Til cupfinalen kommer den første utgivelsen i bokform.

– Det var Peder Samdal Vik som hadde ideen til Olympiastadion. Vi er begge sportsinteresserte, og hadde lyst til å skrive om det. For oss er sport kultur, sier Endre Ruset til Romsdals Budstikke.

Mange bidrag

Tidligere har Olympiastadion hatt litterære tekster om blant annet Tour de France og skøyter, men nå er det kun cupfinale som gjelder. Og denne gangen bestemte forfatterne at de skulle slå på stortromma.

– Dette er vel så vidt jeg vet første gang det er en litterær happening i tilknytning til en cupfinale. Vi inviterte mange forfattere fra begge byer med omegn til å stille opp, og responsen var overveldende, forteller Ruset.

– Det var vel ingen som sa nei, legger han til.

Hyllestdikt

Heftet på 80 sider inneholder bidrag fra flere lokale forfattere.

 – Lars Petter Sveen har skrevet et hyllestdikt til Magne Hoseth, Eivind Evjemo har skrevet et novelle om RBK og Champions League, Bernt Hulsker og Tiger Garté har skrevet om rivaliseringen mellom klubbene, Arne Ruset og meg sjøl bidrar med dikt. Det er også et intervju med Arne Scheie om hans cupfinaleminner, sier Ruset.

Raust

Lørdag er det lansering av den første fysiske utgaven av Olympiastadion på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka. Der blir det bare gode venner, tross uenighetene om favorittlag, ifølge Ruset.

– Det er jo først og fremst et litterært arrangement. En slags forbrødring før finalen på søndag. Det vil bli høytlesning fra enkelte av forfatterne, en MFK og RBK-quiz, servering av kaffe og kake og et musikalsk innslag med blant andre Halvard Djupvik. Det blir sånn cirka 50–50 av MFK og RBK, forteller han.

– Er det ikke raust av to MFK-supportere å invitere trønderne inn i dette?

– Haha, det vil jeg absolutt si. Nei da, det er bare artig at vi har fått til dette sammen, og at vi har fått så mange bidrag. Det handler litt om at fotball er så mye, mye mer enn bare spillet på banen. Det er så mange historier å fortelle om alt som skjer utenfor selve kampen. Men det er viktig å si at heftet både åpner og avslutter med MFK-tekster, da, sier Ruset.

– Fin start på dagen

Arrangementet starter klokka 12.00 og Ruset mener det er en fin start på resten av dagen.

– Det er alkoholfritt og en perfekt anledning til å ta med barn. Inngangsbilletten er 150 kroner og barna slipper gratis inn. Olympiastadion-heftet er inkludert i prisen. Når vi er ferdig, er det bare å ta seg ned på de andre arrangementene i byen, forteller Ruset.

– Og da får forbrødring være forbrødring?

– Ja, vi er tross alt rivaler. Søndag er søndag og da er det 100 prosent MFK. Vi hiver oss nok på cupprogrammet hele gjengen, sjøl om det blir i forskjellige leire.